Quantcast
Channel: Kouvolan museoaarteita
Viewing all 41 articles
Browse latest View live

Mitä John Bull teki Suomessa?

$
0
0


Englantilaisen matka Suomessa on seurapeli 1800-luvun lopulta. Peli on painettu vuonna 1885 F. Tilgmanin kirjapainossa Helsingissä ja sen on kustantanut G.W. Edlund. 


Pelilaudassa on Suomen kartta ja 67 numerolla merkittyä paikkakuntaa. Yläreunassa on Suomen kaupunkien väkilukuja ja alareunassa on paikkakuntaluettelo.

Peli on kuulunut Elis. R. Cederströmille, joka on kirjoittanut nimensä ja vuosiluvun 1885 pelin toiselle puolelle. Kuka Elis. R. Cederstöm oli, siitä meillä ei ole tietoa. Toivottavasti se selviää joskus.


Kouvolan museon kokoelmiin peli on saatu 1950-luvulla. Pelissä ei ole mukana peliohjeita, mutta onneksi sellaiset löytyvät Pohjois-Pohjanmaan museosta.

Peliohjeet alkavat:

”Seuratkaamme nyt rikasta englantilaista John Bullia ja hänen vanhaa, uskollista palvelijaansa Tommia matkalla Suomessa. Bull on matkustanut maailman ympäri ja tuli vihdoin viime kesänä Pietariin, josta hän päätti matkustaa Imatralle nähdäkseen suurenmoista koskea. Käykäämme nyt hänen seuraansa ja katsokaamme mitä hänelle muutoin tapahtui hänen matkallaan meidän maassamme. Nyt alkaa matka.”

Peli alkaa numerosta 1, Rajajoelta.
                     ”Täällä Suomen rajalla alkaa leikki.”

Pelin voittaa se, joka ehtii ensiksi Helsinkiin.
”Helsingissä päättyy matka, niinpian kun heittosi sinut vie tasalleen sinne. Silloin antaa John Bull loput matkakassasta sinulle ja kohottaa hattuansa Suomen kauniille pääkaupungille, lähtien nyt takaisin kotiaan omaan maahansa. Kyllä hän ennätti matkallaan nähdä sangen monta paikkaa maassamme, mutta Lahden ja Nurmeksen pienissä kauppaloissa unohti hän kuitenkin käydä, niin että siellä ei ole koskaan nähty kunnianarvoista, anteliasta Sir John Bullia, ja se on suuri vahinko se.”

Ei käynyt John Bull Kouvolassakaan. Se ei ole mikään ihme, sillä vuonna 1885 Kouvola oli pieni asemakylä Valkealassa. John Bullin matka kiersi kuitenkin Haminan ja Kotkan kautta:

”42. Haminassa kadeteilla on kesälupa ja ilman heitä on sinun varmaankin ikävä tässä kaupungissa. Maksa markka kassaan, niin pääset edeltäpäin Porvooseen (46).

43. Kotka on täynnä lautatapulia, ja satamassa paljon laivoja. Jos siellä olisi kaksi asukasta lisäksi, niin olisi kaupungin asukasluku yhtä suuri kuin Tornion.” 

Pelin osallistujamäärää ei ohjeissa rajata. Jokainen pelaaja sai pelirahaa ja nappulan, mutta ohjeista ei selviä, kuuluivatko ne peliin.

Kuka oli Sir John Bull? Hän oli kuvitteellinen henkilö,joka syntyi 1700-luvun alussa. John Bullista tuli Englannin kansan ja kansanluonteen henkilöitymä ja  1800-luvun lopussa John Bull seikkaili mm. kirjoissa ja näytelmissä. Ja suomalaisessa seurapelissä.  

Karhunkäpälällä onnea ja terveyttä

$
0
0


Kokoelmiin kuuluu esine, jonka käsittely aiheuttaa ylimääräisiä väristyksiä, taikaesineestä kun on kyse.


Karhunkäpälää on käyttänyt parantamiseen Helena Mikontytär Puujalka (1820-1899) Valkealan Anttilasta. Kerrotaan, että käpälällä on parannettu sairaita ja vaivaisia sekä taiottu Valkealan tyttärille naimaonnea ja emännille karjaonnea. Voi olla, että käpälä on auttanut jo pelkällä ulkonäöllään, sen verran pelottavalta nyljetty ja kuivattu karhunkäpälä näyttää. Samanlainen karhunkäpälä, joka on peräisin Itä-Karjalasta, löytyy  Suomen Kansallismuseon kokoelmista. 

Museoesineenä karhunkäpälä edustaa montaa asiaa. Se on esimerkki Kymenlaakson Osakunnan keruuretkeläisten tallentamista esineistä. Kymenlaakson Osakunta keräsi 1950- ja 1960-luvulla nykyisen Kouvolan alueella esineitä ja kansanperinnettä Valkealasta, Elimäeltä, Sippolasta, Anjalasta ja Kuusankoskelta. Kouvolan esinekokoelmista arviolta kuudesosa on osakuntalaisten keräämää.

Karhunkäpälä on taikaesine. Karhua pidettiin Suomessa myyttisenä eläimenä, jonka metsästämiseen liittyi monenlaisia riittejä ja uskomuksia. Karhu on vahva ja voimakas eläin, joten sen osilla ajateltiin olevan voimaa myös karhun kuoleman jälkeen. ”Tietäjistä kuppareihin, kansanparannuksesta ja parantajista Suomessa” –kirjassa (1984) Jane Tuovinen kirjoittaa kansanparantajien välineistä:
                            
Yleinen periaate oli, että parannusvälineen tuli olla sairautta voimakkaampi. Siksi esim. karhun eri ruumiinosia kuten hampaita, kynsiä, kämmentä, turpanahkaa jne. käytettiin tautien poisajamiseen. Karhun ja ilveksen kynnellä voitiin raapia sairaasta kipu pois.”

Kymenlaakson Osakunnan retkestä kertoneessa Raivaaja-lehdessä 16.7.1959 kerrotaan karhunkäpälän yhteydessä Valkealan olleen taikojen pitäjä. Valkealan kansalaisopiston kokoamassa Anttilan muistivihkossa  kerrotaan:

Horpun suur tietäjä parans sekä sai aikah tautii. Se osas laittaa karhui pahantekoh sekä estää niit. Sen vävy kun asu Kasikkahal eikä ollu oikeen mielemmukahiin  niin tietäjä lähetti sinne karhun ja revitytti kuus lehmää vävyn karjast.”

Myös Kouvola-nimi liittyy karhuun. Kouvolan historiaa tutkinut Veikko Talvi on todennut, että Kouvola on saanut nimensä Kouvolan alueelle 1400-luvulla muuttaneista hämäläisistä, joiden nimen taustalla on ollut mm. aavetta ja karhua merkinnyt sana Kouvo.

Bensiinikäyttöinen silitysrauta - mitä ihmettä?

$
0
0


Vaihtaisitko nykyaikaisen höyrysilitysraudan tähän bensiinikäyttöiseen rautaan? Minä en. Jo pelkkä ajatus bensiinillä toimivasta silitysraudasta tuntuu hurjalta ja hengenvaaralliselta. Entä jos bensiiniä valuukin silitettävän vaatteen päälle. Kamala rasvaläikkä. Entä miten on turvallisuuden laita? Leimahtaa liekkeihin koko laite.



Kuusankosken kokoelmaan kuuluva silitysrauta on amerikkalaista valmistetta. Suomenkieliset käyttöohjeet on painettu vuonna 1929 Turussa. Tallella on alkuperäinen pakkaus, ohjeet englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi. Lisävarusteita ovat raudan alusta, pumppu, suppilo ja sytytyspuikko.  Lisäksi on tehtaan takuutodistus. Mistään ei käy ilmi, kuka myi näitä silitysrautoja Suomessa.


Silitysrautaa valmisti amerikkalainen The Royal Self-Heating Iron Company. Silityraudan merkki on Royal Sealf-Heating Iron Model D.  Rautaa mainostettiin itsestään kuumenevana.  1920-luvulla se saattoi olla hyväkin markkinakeino. Olihan valtaosa silitysraudoista uunin päällä lämmitettäviä, umpinaisia tai irtoluodilla täytettäviä rautoja:


Ennen silittämistä silitysraudan säiliö täytettiin bensiinillä. Säiliön täyttämistä varten pakkauksessa oli mukana myös suppilo.


Säiliöön pumpattiin ilmaa pumpulla, jotta tuli palaisi tasaisesti. 


Sytytyspuikon kärki kastettiin bensiiniin tai spriihin ja sytytettiin. Palava puikko laitetiin raudan oikeanpuoleisesta toisesta reiästä sisälle ja reiän sisällä olevaa kuparista kielekettä sekä pientä bensiiniputkea kuumennettiin. Kun tuli saatiin palamaan tasaisesti, voitiin palamista säädellä säätöventtiilillä.


Tässä käyttöohjeet:





Vastaavanlainen silitysrauta löytyy Hinnerjoen kotiseutuyhdistyksen kokoelmista. Silitysrauta mainitaan kaasukäyttöiseksi, mutta malli näyttää samanlaiselta kuin bensiinikäyttöinen malli. Ilmeisesti bensiinikäyttöisestä silitysraudasta ei koskaan tullut Suomessa suurta hittiä, sillä esimerkisi 1930-luvulla julkaistu Emännän tietokirja ei mainitse laitetta ollenkaan. Kirjassa annetaan kuitenkin ohjeita sähkösilitysraudan käyttöön.

Äkkilähtö ja muita apteekin lääkkeitä

$
0
0


Monet tuntevat Kouvolan keskustassa sijaitsevan vanhan rakennuksen, Tuulensuojan, entisenä kauppalan- ja kaupungintalona. Nykyisin talo on järjestöjen käytössä. Vähän aikaa sitten Tuulensuojasta julkaistiin postimerkki, joka myytiin heti loppuun.

Talon rakennutti 1890-luvun alussa apteekkari Ludvig Åkerstedt apteekki- ja asuintaloksi. Seuraava apteekkari, Lars Winter, laajensi talon osittain kaksikerroksiseksi vuonna 1909. Vuonna 1911 Kouvolan Apteekki muutti Kouvolan keskustaan sijaitsevaan Kouvolan Hotellin kiinteistöön. Vanhassa apteekkitalossa toimi muutaman vuoden ajan Puistohotelli. Vuonna 1923 Kouvolan kauppala osti talon yksityishenkilöltä kauppalantaloksi. Kaupungintalona rakennus toimi vuoteen 1968 asti, jolloin uusi kaupungintalo valmistui.

Kuva apteekkirakennuksesta ja lapsijoukosta on todennäköisesti otettu kesällä 1910.
Poikilo-museoilla on kokoelmissaan lähes 3 500 esinettä, jotka ovat peräisin Kouvolan I Apteekista. Kokoelma sisältää mm. apteekin huonekaluja, työvälineitä, lääkepakkauksia ja –purkkeja sekä kirjoja ja arkistoaineistoa. Kouvolan I Apteekki  toimii edelleen apteekkari Ossian Mannelinin vuonna 1938 rakennuttamassa kiinteistössä Kouvolankadulla.


Suurin osa lääkkeistä tehtiin apteekissa. Lääkkeiden reseptit oli koottuna Suomen Farmakopeiaan, mutta lääkäreillä ja apteekeilla oli myös omia reseptejä, jotka kirjoitettiin käsin reseptivihkoon. Museon kokoelmissa on kaksi Kouvolan I Apteekin reseptivihkoa.


Vihkosta löytyy niin ihmisille kuin eläimillekin annettavien lääkkeiden reseptit. On päänsärky- ja flunssapulveria, hajuvesiä, suksivoidetta, yskänlääkettä, rikkaruohomyrkkyjä, erilaisia voiteita ja salvoja.  Lääke, jonka nimi on ”Äkkilähtö” kuulostaa mielenkiintoiselta. Kouvolalaisella lääkäri Ekbomilla oli oma flunssalääke, joka mainitaan museon arkistotiedoissa ”apteekin menestysartikkeliksi.”  Tätä reseptiä vihkossa ei ole.

Pulverit olivat yleisiä lääkkeitä. Pulveri valmistettiin morttelissa. Pulverijauhe annosteltiin erityisellä jakelulusikalla. Lusikassa on ruuvilla säädettävä osa, jonka avulla voitiin lusikan tilavuus säätää esimerkiksi vastaamaan yhtä grammaa lääkepulveria. Lusikka täytettiin jauheella ja ylimääräinen jauhe poistettiin lusikassa kiinteästi olevalla tasoittajalla. Pulveri kaadettiin annospussiin. 


Annospussien avaamista varten oli sähkökäyttöisiä pulverikuoren avaajia. 


Apteekkien työ- ja tutkimusvälineistä ja niiden käytöstä –kirjassa (Nylander, Bertel ja Sipilä, Antti 1954) ohjeistetaan:

”Pulverikuoria ei pulverien valmistaja koskaan saa avata suupuhalluksella, vaan on tähän käytettävä mekaanisia pulverikuoren avaajia, joita on useampaa eri mallia. ---Sen [sähkökäyttöisen aukaisijan] muodostaa pienellä sähkömoottorilla varustettu keskipakoispuhallin, johon on liitetty suppilomainen ilmakanava. Tästä virtaava ilma aukaisee helposti pulverikuoren. Kevyt puristus sormenpäillä saa kuoren jäämään sopivasti auki.”

1950-luvulla uskottiin vielä pulverien suosioon. Samassa kirjassa todetaan:

”Jauheet eli pulverit ovat apteekkien keskeisimpiä valmisteita ja tuskinpa tabletit tulevaisuudessakaan tulevat niitä kokonaan syrjäyttämään.”

Kouvolan Apteekkimuseo toimi Kaunisnurmen Museokorttelissa vuosina 1991-2012. Nyt apteekkimuseon kokoelmaan voi tutusta virtuaaliapteekkimuseossaPoikilo-museoiden sivuilla. 


Lähteenä tekstissä mainittujen lisäksi;  Talvi, Veikko 1990: 100-vuotias Kouvolan I Apteekki.

Sippolan Martta-talon vihkiäiset vuonna 1928

$
0
0


Alkuvuodesta saimme kokoelmiin Sippolan Marttalan sohvakaluston. Kalustoon kuuluu pöytä, sohva ja tuoleja. Ne ovat vuosikymmenten aikana saaneet pintaansa useamman värikerroksen ja verhoilukangas on uusittu. Kerrotaan, että Alma Forstén olisi lahjoittanut huonekalut uuteen Marttalaan, joka valmistui vuonna 1928. Marttaperinne-sivustolla todetaan, että Sippolan Marttala oli ensimmäinen erityisesti marttatoimintaa varten rakennettu rakennus Suomessa. Talo purettiin vuonna 2005.


Martta-Yhdistys perustettiin Helsingissä vuonna 1900. Toimintansa yhdistys aloitti jo edellisenä vuonna ”Sivistystä kodeille”- nimisenä. Martta-Yhdistyksen perustamiskokouksessa Sippolan yhdistys oli mukana ”kirjeitse”. Sippolan Martta-Yhdistys oli monessa asiassa marttatoiminnan edelläkävijänä. Everstinna Alma Forstén toimi  Sippolan yhdistyksen johtajana kolmenkymmen vuoden  ajan ja oli myös vaikuttamassa valtakunnalliseen toimintaan. Alma Forsténin aloitteesta Martta-Yhdistys alkoi julkaista kerran kuukaudessa ilmestyvää Emäntä-lehteä. Alma Forstén  julkaisi vuonna 1902 ”Kansanemännän keittokirjan”, johon hän vuonna 1914 kirjoitti lisäliitteen: ”100 kasvispäivällistä”. Alma Forstén ansiosta Sippolassa kehitettiin mm. puutarhanhoitoa ja kanankasvatusta. Ensimmäiset emäntäpäivät järjestettiin Sippolassa vuonna 1902.

Sippolan Martta-talon vihkiäisissä 30.9.1928 Alma Forstén piti juhlapuheen:

”Ei riitä, että opimme kursseilla vain kotitaloutta ym., vaan pitäisi meidän pyrkiä myös sitä harrastamaan rakentaessamme uusia koteja tai laittaessa vahoihin rakennuksiinkin mukavampia työskentelyoloja keittiössäkin, niin kuin pyrimme navettarakennuksissakin ym. helpottamaan emäntien työtä. Sitä varten on nykyisien vaatimusten mukaan rakennettu mallikeittiö, mikä samalla on ruokailuhuone. Siinä vasta voi pitää siisteyttä ja järjestystä sekä hyvin työskennellä, kun on tarvittavat säilytyspaikat, vakinaiset työ ja tiskipöydät, jauho- ja ryynilaatikot ym. 

Naisarkkitehti on suunnitellut piirustukset pienviljelijäkoteja varten, jonka olosuhteiden mukaan voi laittaa suuremmaksi tai pienemmäksi ruuanvalmistushuoneeksi sekä ruokailuhuoneeksi.

Ei enää ihmetellä, jos nähdään ajanmukaisia navettoja ja talleja eläimillä, heidän hoitoaan varten ja kohta ei enää ihmetellä, jos nähdään ajanmukaisia keittiöitä, missä emännät hääräävät perheensä taloudenhoidossa.” (Mänttäri 1994, s.113).

Kouvolan Sanomat 5.10.1928 kuvailee Sippolan Martta-talon vihkiäisiä. Talon vihkiäisjuhlallisuudet aloitettiin yhteislaululla ”Jumala ompi linnamme”. Rovasti Hyttinen piti kotiseutuhenkisen puheen. Alma Forsténin puheen jälkeen väliajalla tutustuttiin taloon. Juhlan loppupuolella oli juhlaesitelmä ja –runo ja Reitkallin puutarhakoulun oppilaat esittivät duettoja ja viulusoittoa. Juhlaillallinen tarjoiltiin viereisessä raittiustalossa. Illan ohjelmassa oli soitto- ja lauluesityksiä ja esitelmä. Ilta huipentui Sippolan Raittiusseuran näyttelijöiden esittämään ”Oikea morsian” näytelmään, jota Kouvolan Sanomat kuvaa onnistuneeksi. Ilta päättyi yhteiseen Maamme -lauluun. 

Lähteet:
Haltia, Manja (1949): Marttatoiminta 1899-1949.
Mänttäri, Raija (1994) : Soivat sireenit. Alma Forsténin elämästä ja työstä.
Vesterbacka Kirsi: Alma Forstén. www.marttaperinne.fi

Lapin kenkäliikkeen joulutonttu

$
0
0


Juho Lappi avasi Voikkaalla suutarinliikeen vuonna 1910. Lapin perhe oli alkujaan Rautalammilta, jossa Juho Lappi toimi maakauppiaana.  Voikkaalla suutarinliike toimi aluksi vuokratiloissa, mutta 1912 ostettiin oma kiinteistö. Samaan aikaan suutarinliike laajennettiin kenkäkaupaksi, jossa oli omien tuotteiden lisäksi myynnissä eri kenkätehtaiden kenkiä. 


Kuvassa taustalla näkyy Kenkä- ja nahkakauppa J.Lapin liikerakennus Voikkaalla. Kuva on otettu vuonna 1930. Edessä on taksiasema eli vuokra-autoasema. Aluetta kutsuttiin Lapin kenkäliikkeen mukaan Lapinmäeksi.  Juho Lapin haaveena oli perustaa kenkätehdas, mutta  haave ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

Juho Lapin kuoltua vuonna 1938 suutarinliikettä alkoi pitää Kalle Puranen, kenkäkauppaa Juhon tyttäret Eeva ja Martta. Vuodesta 1939 liikkeen nimi oli T:mi J. Lappi. Heinäkuussa 1933 Voikkaalla raivosi tuhoisa tulipalo, mutta Lapin kenkäliikkeen rakennus säilyi vaurioitumattomana.

Voikkaalla toimi 1930-luvulla kaksi muutakin kenkäkauppaa.  Kerrotaan, että Kymiyhtiön rouvat kävivät kenkäostoksilla mielummin Voikkaalla kuin Kuusankoskella, koska Voikkaalla oli paremmat valikoimat.

Vuonna 1957 Kuusankoskelle avattiin toinen liike. Voikkaan liikettä hoiti Martta ja Kuusankosken liikettä Eeva. Voikkaan liike lopetettiin vuonna 1972, Kuusankoskella toimii edelleen samoissa liiketiloissa Jalkineliike Lapikas. 


Lapin kenkäliikkeen Kuusankosken liikkeen ikkunassa oli jouluisin joulupukki. Eeva Lappi kävi ulkomailla kenkäalan messuilla useamman kerran vuodessa. Muistitiedon mukaan Eeva Lappi hankki joulupukin messumatkan yhteydessä Itävallasta. Kyseessä on todennäköisesti kuvan joulupukki. 


Muitakin jouluisia somisteita on ollut, Poikilo-museoiden kokoelmissa on Lapin kenkäliikkeen kaksi joulutonttua. Ehkä tämä on somistanut Voikkaan liikkeen ikkunaa?

 

Ensi kesänä Eeva Lapin keräämä kenkäkokoelma on esillä Suomen Puotimuseon ”Kenkätaivas”-näyttelyssä. 


Lähteet: Seppänen Kimmo  (toim.) 2002: Wilsonin pintaa ja vesiondulointia. Kuusankoskelaisia yksityiskauppoja ja –yrityksiä. Kuusankoski-Seuran perinnejulkaisu nro 16.
 



Jäätelöä!

$
0
0



Tämä laite on jäätelökone. Sillä on valmistettu jäätelöä Kirjokiven kartanossa, todennäköisesti 1930-luvulla. 

Kirjokiven kartano sijaitsee Valkealassa. Kartanon rakennutti vuorineuvos Rudolf Elving (1849-1927), helsinkiläinen asianajaja, varatuomari ja teollisuusmies, Voikkaan paperitehtaan perustaja ja Kymi-Yhtiön johtaja 1904-1908. Kartano rakennettiin todennäköisesti 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Kirjokiven kartano muodostui laajasta puistoalueesta, viljelysmaista ja metsäaluista. Laajimmillaan, 4600 ha, Kirjokiven kartanon maa-alueet olivat 1900-luvun alussa. Vuorineuvoksen kuoleman jälkeen kartano siirtyi Elvingin pojalle. Vuonna 1963 Kouvolan kaupunki osti Kirjokiven kartanon kesäsiirtolatoimintaa varten. Nykyään kartano on yksityisomistuksessa.

Kouvolan kaupungin aikana 1970-luvulla kartanosta talletetiin museokokoelmiin esineistöä sekä arkistoaineistoa.

Vanhoista kodinkoneista (ja kodin hoidosta ja elämästä ylipäätään) on olemassa kaksi aivan mahtavaa lähdeteosta; Emännän tietokirja (1932) ja Matilda Langelt’in Täydellinen käsikirja perheenemännille (1885). Emännän tietokirja kertoo jäätelön valmistamisesta seuraavaa:
”Jäädyttämiseen käytetään nykyjään melkein yksinomaan erikoisia jäätelökoneita, joissa jäätelö erikoisen laitteen avulla saadaan olemaan yhtämittaisessa liikkeessä, niin että eri osat joutuvat olemaan kylmän ulkopinnan kanssa kosketuksissa, kunnes jäätyminen on päässyt hyvälle alulle. Säiliö, jossa jäädytettävä aine on, ympäröidään hienonnetuilla jäillä, johon kerrosten väliin on pantu suoloja, jotka sulaessaan sitovat paljon lämpöä. Kolme osaa lunta tai jäätä ja yksi osa keittosuolaa toisiinsa sekoitettuna antavat n. -20 C. Jäät saadaan helposti pienennetyksi panemalla ne säkkiin ja lyömällä niitä vasaralla tai kirveen perällä. Tasaisia ja pirstoutumattomia palasia saadaan, jos paloitteluneuvoina käytetään terävää, isoa naulaa ja vasaraa. Jäätelökoneeseen pantavien aineiden tulee olla aivan kylmiä. Kun seos on jäätynyt sakeaksi, otetaan väännin siitä pois, jotta se ei rikkoutuisi jäätelön jäätyessä kovemmaksi.”
Kuvituksena on Kirjokiven kartanon jäätelökoneen näköinen laite.

Matilda Langlét neuvoo:
”Jäätelön valmistamista varten on nyt jo saatavissa jäätelökoneita noiden tavallisten ”jäätelömalkkien” sijaan, mutta koska nuo ensiksimainitut eivät liene vielä tulleet yleisemmin käytäntöön, selitetään tässä rouva Zetterstrandin mukaan), miten jäätelöä näissä viimeksi mainituissa on valmistettava. Jos ostaa Kockum’in jäätelökoneita (jotka tässä alempana ovat kuvatut ja joita saa mistä hyvin varustetusta astiakaupasta hyvänsä) saa niiden mukana neuvon koneen käyttämiseen kuin myöskin osviittoja parin jäätelölajin valmistamiseen.

Tavallinen jäätelömalkki pannaan korkeaan, tapinreijällä varustettuun sankoon tahi soikkoon, joka on puoleksi täytetty murskatulla ja kerroksittain karkean suolan kera olevalla jäällä. Malkin ympärille pannaan taajaan jäätä sekä suolaa ja kannelle jäätä, vaan ei suolaa. Hetken kuluttua otetaan tämä jää pois, ja kansi nostetaan pois malkin suulta. Seos josta jäätelö on valmistettava, kaadetaan sitte malkkiin, jota puoli tuntia on pyöriteltävä ympäri; jäätelölapioisella (kolmen sormen levyinen, koivupuusta tehty, pitkävartinen, pieni lapioinen) hämmennetään sitte jäätelö ympäriinsä laidoilta ja pohjalta, ja pyöritellään jälleen, kansi suulla, hetken aikaa ympäri. Jäätelöä on nyt sangen usein lapioisella hämmennettävä. Kun se käypi niin sakeaksi, että siitä voi lusikalla lohkaista viipaleita, on se valmista. Sill’aikaa on tietysti osa jäästä ennättänyt sulaa, ja vesi lasketaan sangossa olevasta tapinreijästä pois; muu jää pakataan jäätelömalkin ympärille, jonka annetaan olla sinänsä, kunnes jäätelö on nautittava.”

Jäätelöä siis valmistettiin kotioloissa, mutta ostaakin sitä sai. Kouvolassa Juho Mannerin kahvila- ja konditorialiikkeessä alettiin valmistaa jäätelöä tehdasmaisesti jo vuonna 1926. Ensimmäinen ilmoitus jäätelötehtaasta julkaistiin Kouvolan Sanomissa 26.6.1926.



Kouvolan katukuvaan ilmestyi Mannerin jäätelörattaat heinäkuussa 1926. Ilmoitus Kouvolan Sanomissa 10.7.1926:


Tämä kuva, jossa näkyy myös jäätelörattaat, on otettu Kauppalan- ja Valtakadun (nykyinen Kouvolankatu) risteyksestä todennäköisesti kesällä 1926. Melkein samassa kohdassa on nykyään kesäisin jäätelokioski.


1930-luvulla otetussa kuvassa Mannerin  jäätelöä myydään torilla Liikemiehenkadun ja Kymintien (nykyisen Torikadun) risteyksessä. Kuvan on ottanut Niilo Tanttari. 





Lähteinä tekstissä mainittujen teosten lisäksi:
Kanerva, Osmo 1988: Vuorineuvos Rudolf Elvin ja Valkealan Kirjokiven kartano n. 1895-1952. Anson Oy.
Talvi, Veikko 1984.  Kouvolan historia II.





A. W. Lyra ja valokuva-albumi

$
0
0


Pöydällä telineessä pidettävän albumin ruskeissa nahkakansissa on kauniita, värillisiä kukkakuvioita, kyyhkynen ja kultakirjaimin tekstit A. W. Lyra 15.5.1894 Helsingfors. Yläreunassa on kultainen enkelikoriste. Ensimmäiset sivut ovat punaista silkkiä, sisäsivut on kuvioitu maisemakuvin. Sivuilla on soikeat tai suorakulmaiset, kultareunaiset aukot valokuville. Valokuvia albumissa ei ole.



Kuka oli A. W. Lyra? Miten hän liittyy Kouvolan historiaan vai liittyykö mitenkään? Onko albumi esineenä tavallinen vai harvinainen? Miksi kaupungin kokoelmissa on tällainen esine? Museon tiedoista ei taaskaan selviä muuta kuin että valokuva-albumi on saatu kokoelmiin 1960-luvulla.

Joitakin vuosia sitten lähdin selvittämään albumin tarinaa. Aloitin tutkimukseni helpoimmalla mahdollisella tavalla, internetistä.  Hakusanalla A. W. Lyra löysin sanomalehtitietokannasta 3.7.1884 maininnan A. W. Lyran kirjoittamasta teoksesta ”Rippikouluun valmistava kristillisyyden opetus Suomen seurakunnissa.”

Parin tunnin internet-tutkinta tuotti yllättävän paljon tuloksia albumin alkuperäisestä omistajasta. Lääketieteen professori Arno Forsiuksen sivuilta  löysin paljon tietoa Lyra-suvusta ja myös A. W. Lyrasta.

Alexander Wilhelm Adolfinpoika Lyra syntyi 15.5.1834 ja kuoli vuonna 1904. Alexander opiskeli Helsingin yliopistossa ja hänet vihittiin papiksi vuonna 1858. Naimisiin Alexander meni neljä vuotta myöhemmin serkkunsa Ida Adolfina Lyran kanssa. Perheeseen syntyi viiden vuoden aikana neljä lasta: kolme poikaa ja tytär.  A.W. Lyra toimi mm. Helsingin kirkkoherrana ja Porvoon tuomiokapitulin asessorina. Valokuva-albumiin merkittynä päivänä 15.5.1894 Alexander täytti 60 vuotta.  Suomen Sukututkimusseuran Hiski-tietokannasta löytyi kolmen lapsen syntymäajat ja nimet: Mårten, Helmi ja Armas.

Kysyin A. W. Lyran valokuvaa Museoviraston kuva-arkistosta, josta niitä löytyi useampi. Kuvien käyttö on maksullista, siksi kuvaa ei ole tässä blogissa. Museoviraston kuva-arkistosta selvisi myös, että näin koristeelliset albumit eivät ole olleet kovin yleisiä. Albumit olivat kalliita, niitä hankittiin kirja- ja paperikaupoista. Suomeen albumeja – kuten muitakin valokuvaustarvikkeita - saatiin Saksasta tai joskus Pietarista. Valokuva-albumeihin kerättiin ns. käyntikorttikuvia ja albumit olivat esillä salin pöydällä vieraiden selailtavana.  

Miten helsinkiläisen, korkeassa pappisvirassa olevan henkilön valokuva-albumi on päätynyt Kouvolan kaupunginmuseon eikä esimerkiksi Helsingin kaupunginmuseon kokoelmaan? Mistä selvittää, onko Lyra-sukua asunut Kouvolassa? Veikko Talven kirjoittaman Kouvolan historia II  -kirjan henkilöhakemistosta selvisi, että vuosina 1957-1960 Kouvolan kauppalan valtuuston jäsenenä on ollut junanlähettäjä Erik Lyra. Oliko Erik Alexanderin sukulainen? Jos oli, niin asuuko Lyra-sukua edelleen Kouvolassa? Puhelinluettelosta ei löytynyt Lyra-nimeä, mutta Lyyra-nimisiä kylläkin. Olisiko nimen kirjoitusasu muuttunut jossakin vaiheessa?  Aiemmin rautatieammatit periytyivät usein suvussa, joten valitsin ensimmäisen soittoni kohteeksi konduktöörin. Päätelmäni rautatieläisyydestä osoittautui vääräksi tässä kohtaa. Puhelun lopputulos oli kuitenkin antoisa; saan Lyra-suvun vaiheita tutkineen sukututkijan yhteystiedot.

Sukututkijalta sain tietää, että Alexander Lyran nuorimman pojan, Säiniön asemapäällikön Armas Lyran pojan nimi oli Erik. Kaupunginarkistosta varmistui, että rautatievirkailija Erik Lyran henkilötiedot täsmäävät Alexanderin pojanpoikaan. Erikin tiedot löytyivät myös Kouvolan Suomalaisen Yhteiskoulun matrikkelista.

Kirjoitin albumista tarinan Kouvolan Sanomiin tammikuussa 2007. Lopetin tarinan lauseella: ”Yhteys Kouvolaan löytyi, mutta tarinassa on vielä aukkoja. Mitä on tapahtunut valokuva-albumin valokuville?”  Lehden ilmestymisen jälkeisenä päivänä puhelin soi; Erikin poika kertoi muistavansa albumin isoäitinsä pöydällä kouvolalaisessa vanhainkodissa. Valokuvien tilalla oli uskonnollisia kuvia.

Kouvolan pojat Aunuksen sotaretkellä vuonna 1919

$
0
0


Heimosodat käytiin vuosina 1918-1922 Suomen lähialueilla. Heimosotien tarkoituksena oli liittää rajantakainen Karjala juuri itsenäistyneeseen Suomeen, koska ajateltiin, että Itä-Karjalasta olisi taloudellisesta hyötyä Suomelle- LisäksiVenäjää vastaan tarvittiin turvallinen raja-alue.

Tämän tekstin lähteenä on käytetty Jouko Vahtolan teosta Nuorukaisten sota – Suomen sotaretki Aunukseen.

Aunuksen sotaretki alkoi keväällä 1919 ja päättyi talvella 1920. Miehiä alettiin värvätä armeijaan alkuvuodesta 1919. Palvelukseen sitouduttiin kahdeksi kuukaudeksi ja palkkioksi luvattiin ylläpito ja varusteet sekä 300 markan kuukausipalkka. 

Vahtolan mukaan Aunuksessa taisteli noin 7000 miestä suomalaista ja aunuslaista.  Reilusti yli puolet sotilaista oli 16-20 -vuotiaita. Mukana oli paljon koululaisia. Koululaiset olivat kansakoulun ja yhteiskoulun ylimpien luokkien oppilaita. 

Kouvolasta osallistui Aunuksen sotaretkelle yhteensä 42 miestä tai poikaa. Suuri osa pojista on Kouvolan Yhteiskoulun oppilaita. Olen saanut koottua 39 nimen listan; osa nimistä on peräisin museon kuva-arkistossa olevien valokuvien tiedoista. Osa nimistä on saatu selville Yhteiskoulun vuosikertomuksista ja osa Yhteiskoulun matrikkelista. Syntymävuoden olen saanut selvitettyä 21 henkilön kohdalta. 17-vuotiaita oli yhdeksän, 18-20-vuotiaita kymmenen. Kaksi oli 16-vuotiaita ja nuorin oli 14-vuotias. Suuri osa pojista oli värväytynyt joukkoihin huhtikuussa, sillä heidän sitoumuksensa päättyivät kesäkuun alussa.

Osa pojista kävi kuvauttamassa itsensä Karlssonin valokuvaamossa. Olen aina tätä kuvaa katsoessani miettinyt, mikä saa nuoret miehet lähtemään sotaan. Kuvaushetkellä he eivät tiedä kohtaloaan.


Kuvassa keskellä istuu Sulo Priha, rautatieläinen ja myöhemmin Kouvolan museon hoitaja.  Kuvatietojen mukaan kuvassa on Matti Aarnio (s.1901), joka myöhemmin tunnettiin Motti-Mattina, tuleva eversti, joka oli osallistunut jo tammikuussa 1919 Viron vapaussotaan ja sitä aikaisemmin Suomen sisällissotaan. Olof Lundströmin, joka on ylärivissä toinen oikealta, päiväkirjamerkintöjen ansiosta tiedämme tarkemmin kouvolalaisten sotaretkestä. Kuvassa on myös Nisse Lundström.

Sotaan lähteviltä alle 20-vuotiailta vaadittiin vanhempien lupa, mutta osa karkasi sotaan salaa. Joskus vanhemmat tulivat etsimään poikiaan ja viemään heitä kotiin. Vahtola kertoo tutkimuksessaan esimerkin. Eräässä päiväkirjamerkinnässä kerrotaan apteekkarinleski Lundströmistä, ”energisin kaikista jotka etsivät karkuripoikiaan.”  Mamma Lundström saapui Sortavalaan ja kävi jääkäriluutnantti Soveliuksen , joka vastasi värväämisestä, kanssa läpi vapaaehtoisten luettelot, josta poikaa ei löytynyt. He kävivät myös majoitustiloissa, jossa kaikki olivat läsnä nimenhuudossa, mutta Lundströmiä ei siellä ollut. Seuraavana päivänä apteekkarinleski tarjosi Soveliukselle 10 000 mk, jotta tämä selvittäisi pojan olinpaikan. Sovelius kertoi tehneensä jo kaikkensa, jolloin Lundström suuttui ja uhkasi soittaa kenraali Mannerheimille, että hänen poikaansa piiloteltiin. Sovelius toteaa: ”Pyysin akkaa menemään ulos eikä enää häiritsemään minua”. 

Apteekkarinleski Lundströmin ei auttanut muu kuin lähteä kotimatkalle. Myöhemmin selvisi, että poika oli koko ajan ollut Sortavalassa, asui yksityismajoituksessa, nähnyt äitinsä monta kertaa, mutta piiloutunut.

Sovelius päättää kertomuksensa: ” Retkikunnan päättymisen jälkeen hän ei matkustanut kotiinsa vaan jatkoi seikkailujaan Itämeren provinsseissa. Äiti taas palkkasi henkilön, joka matkusteli ympäri Suomea ja etsi kadonnutta lammasta.” Vahtola sanoo Soveliuksen kertoneen kouvolalaisesta Olof Lundströmistä.

Kertomus hämmentää minua. Oletin, että kuvassa olevat Lundströmin pojat saattaisivat olla veljeksiä. Miksi etsiä vain yhtä poikaa, jos kaksi poikaa oli matkalla sotaretkelle? Entä apteekkarinleski Lundström? Kouvolassa ei vuosien 1890, jolloin ensimmäinen apteekki perustettiin, ja vuosien 1919 välisenä aikana ollut yhtään Lundström nimistä apteekkaria. Ehkä apteekkarinleski oli muuttanut Kouvolaan miehensä kuoleman jälkeen? Rehtori Ivar Hallin laatimassa Kouvolan Suomalaisen Yhteiskoulun vuosikertomuksessa 1918-1919 mainitaan Viron ja Aunuksen retkelle osallistuneiden joukossa molemmat Lundströmin pojat. Yhteiskoulun matrikkelissa Olofin ja Nilsin vanhemmiksi mainitaan varikonjohtaja Johannes Lundström ja Sofi Koski. Johannes Lundström toimi rautatievarikon esimiehenä vuoteen 1929. Ehkä Soveliuksen tarina olikin vain aikansa kaupunkitarina? Tai ehkä kyseessä oli joku toinen Lundström.

Jouko Vahtola toteaa sotaretkelle lähteneiden motiivista:

 ”Luultavaa on, että varsinkin silloin, kun päätös tehtiin porukalla tai suojeluskunnan päällikön tai koulun rehtorin vaikuttamana, motiiveja ei sen syvemmin tiedostettu. Pinnalla lienee ollut pikemminkin seikkailuinto, sotimiskunnon ja sitä kautta isänmaallisuuden osoittamisen halu, varsinkin niillä, jotka eivät olleet päässeet sotimaan vuonna 1918.”

Näin varmasti oli kouvolalaisten kohdalla.  Kouvolan Suomalaisen Yhteiskoulun  johtajaksi valittiin vuonna 1912 matematiikan maisteri Ivor Hall, jota kuvataan käskeväksi ja kiivaaksi. Koulussa oli ankara kuri ja sotilaallinen järjestys. Sisällissodan aikana ja jälkeen rehtori Hallin osuus oli merkittävä, hän toimi Kouvolan suojeluskunnan esikunnan päällikkönä. Jos tässä ilmapiirissä ei olisi löytynyt vapaehtoisia sotaan lähtijöitä, niin ei sitten missään.

Myös Vahtolan tutkimuksessa (s.108) rehtori Hallista todetaan:

” Erityisesti on mainittava Kouvolan Yhteiskoulu, jossa rehtori Hall suorastaan johti paikallista värväystä ja välitti kymmenlukuisen joukon vapaaehtoisia koulupoikia Aunukseen, mm. Uuno Kailaan ystävineen.” 

Olof mietti syitään rintamalla oloon:

Tämä siis on rintamalla oloa. Olen äärimmäisen väsynyt viime yön ponnistuksista, jotka olivat minulle hyvin raskaat. ---Mutta miksi olen täällä, miksi nämä muut. Miksi on meitä täällä 18 nuorta suomalaista poikaa kaukana kotimaastamme? Miksi olemme täällä uhraamassa itsemme. ---

En tiedä, mikä toisia on vetänyt tänne. Eipä juuri seikkailut, sillä kuulien vinkunassa ei todellakaan ole hauskaa. Tuskinpa kukaan tuli rahastakaan myymään itseään. Mutta miksi minä tulin? 

Tämä oli minulle aivan välttämätön. Sitä vaati kehitykseni mahdollisuus. Ilman tätä se olisi jatkunut auttamattomasti entiseen suuntaa. Tämä tekee minusta lujatahtoisemman, vakavamman, miehen. ---” (Vahtola 1997, 248)

Museon kokoelmiin kuuluu valkoinen käsivarsinauha. Kirjaimet A.V.A  on lyhennys sanoista Aunuksen Vapaaehtoinen Armeija. 


Polovinassa, lähellä Petroskoita, käytiin ankarat taistelut kesäkuussa 1919. Ennen taistelujen alkua oli miehiä komennettu laittaamaan valkoinen käsivarsinauha A.V.A-tunnuksin kumpaankin käsivarteen. Jos nauhoja ei ollut riittävästi, niitä piti tehdä lumipuvuista, koska niitä ei lähiaikoina tarvittaisi.
 
Kouvolalaisille taistelu oli erityisen ankara. Olof kertoo päiväkirjassaan:

” Klo 1 aikaan saimme määräyksen mennä kylään. Punaiset olivat jättäneet sen. Maantiellä virui vielä punaisten ruumiita. Kun olimme saaneet komppanian kuntoon, menin 1. KK-komppaniasta  etsimään poikia. Kysyin Elokasta, kaatunut. Tuomisesta eivät tienneet mitään. Kävimme katsomassa Elokasta. Oli kaatunut metsän reunaan, lähelle paikkaa, missä Priha haavoittui. Kuula oli mennyt pään läpi. Läheltä taitoimme ruusuja napin läveen rinnalle.

Lähistöllä makasi vielä haavoittuneita. Sanitääriä huusivat, lohduttelimme, että heti tulee. Sitten kävin Tainion kanssa etsimään Rafaelia. Hän oli myöskin metsän reunassa, nurmikolla. Kuula oli tullut hiukan oikealta, sattunut tähtäimeen ja mennyt vasemman silmän alapuolelta pään läpi. Kivuton kuolema. Ei ollut sanaakaan sanonut, heti oli kuollut. Korjasimme kaikki hänen tavaransa.

Sitten kävin sairaalassa. Aivan oven vieressä makasi L. Tuominen. Kuula oli mennyt vatsan läpi, luultavasti vaarallinen. Viereisessä huoneessa makasi Stupitsin ja Einari Lautaniemi. Häntä oli sattunut vatsaan vaarallisesti, ja hetken kuluttua hänkin kuoli. Vielä oli kaatunut Kautto, eräs vänrikki ja monta tuntematonta haavoittunut: Roiha, Nesteroff ja paljon upseereita.

Kyllä se oli kauhun päivä meille kouvolaisille. 4 kaatunut ja 4 haavoittunut. Kukapa olisi aavistanut, että esim. Sovio ja Lautaniemi, ainoat jalkaväen kouvolaiset, kaatuvat heti ensi taistelussa, ja että Elokas ja Rafael juuri, kun heidän piti päästä kotiin. Rafaelkin, jota niin hartaasti odotettiin kotiin.” (Vahtola 1997, 387.)

Kouvolan hautausmaa vihittiin käyttöön joulukuussa 1919. Sitä ennen hautausmaahan oli jo siunattu Polovinan taistelussa kaatuneet; Reino Elokas, Tauno Sovio, Rafael Silfvast, Einari Lautaniemi ja Lauri Tuominen.  Tauno Sovio oli kuollessaan 14-vuotias.

 
Lähteet:
Hall J. R 1919: Kouvolan Suomalainen Yhteiskoulu, Kertomus lukuvuodelta 1918-1919.
Kouvolan suomalainen yhteiskoulu yhteislyseo-lyseo 1903-1953. Kouvola: Kouvolan kirja- ja kivipaino. 1953.
Talvi Veikko 1984, Kouvolan historia II.
Vahtola, Jouko 1997: Nuorukaisten sota. Suomen sotaretki Aunukseen 1919. Helsinki; Kustannusosakeyhtiö Otava.

Kauneutta sadevedellä ja munanvalkuaisella

$
0
0
Kouvolassa on lauantaina 24.5. Kympin nainen –tapahtuma, jossa museokin on paikalla. Tapahtumatorilla on museon esittelypöydässäihmeteltävänä joitakin kauneudenhoitoon liittyviä esineitä. Tartuin taas Emännän tietokirjaan ja tässä poimintoja kauneudenhoidosta 1930-luvulla:

”Kaiken kauneudenhoidon perustana on terve, puhdas ruumis. Nykyään ei tyydytä kauneuteen, jonka voi saada sivelemällä ihoon maalia, kiristämällä vartaloa ylen kireillä liiveillä jne. vaan kauneuden ihanteena on sopusuhtaisesti kehittynyt, voimistelulla, kylvyillä ja liikunnalla nuorekkaana ja terveenä pysytetty ruumis.” (Emännän tietokirja, II osa, 1932: Kauneudenhoito)

”Paras kauneudenhoito on yleinen ruumiinhoito kasvojen hoidon ohella. Nuorekkaana pysyy, ken elää terveesti lähellä luontoa, urheilee ja voimistelee ja pitää huolen asuntonsa ilman puhtaudesta sekä yöllä että päivällä.” (Emännän tietokirja, II osa, 1932: Kasvojen hoito)

”Kasvojen jokapäiväinen puhdistaminen on tärkeää. Parasta pesuvettä on sadevesi.”
”Puuteri on yleinen kauneudenhoitoväline. Puutereita on erilaisia, kuten perunajauho-, vehnä-, riisi-, talkki-, magnesium ja sinkkioksidipulveria. Puuteri peittää rumia läiskiä, parantaa ehkä huonoa kasvojen väriä ja imee itseensä hikeä ja ihon talia.” (Emännän tietokirja, II osa, 1932: Kauneudenhoito)

Museon kokoelmissa on pieni hopeinen puuterirasia. Se näyttää siltä, että se olisi tehty taskukellon kuoriin. Kannessa on kaiverrettuna nimikirjaimet MN. Puuterirasia on ollut häälahja sulhaselta morsiamelle.  Verner ja Martta Niemelä vihittiin lokakuussa 1928.







Ryppyjen välttämiseksi annetaan ohjeita:
”Ken tahtoo varoa saamasta ryppyjä kasvoihinsa, pitäköön silmällä kasvojensa ilmeitä. Kovat virnistykset, tarpeettomat ilmehtimiset ja pysyvästi surkea ilme aiheuttavat auttamattomasti ryppyjä, samoin kyyneleet. Tilapäisesti auttavat ryppyjen poistamisessa kasvojen höyryttäminen sekä erilaiset voiteet. --- Munanvalkuaista suositellaan hyvänä aineena ryppyjä vastaan. Kasvot sivellään ryppykohdista munanvalkuaisella, joka saa kuivua paikalleen kovaksi kuoreksi, noin ½ tuntia. Kun kuori sitten pestään pois haalealla vedellä, näyttää iho nuoremmalta ja sileämmältä kuin ennen.” (Emännän tietokirja,II osa, 1932: Kasvojen rypyt)
 
Hiustenhoito on oleellinen osa kauneudenhoitoa. Museokokoelmissa on useita piippaussaksia, käherryspihtejä. 

”Vanhastaan on käytännössä kolmi- tai viisipiikilliset ns. krepeerauspihdit, joiden piikkejä vastassa on aaltouurteinen levy. Tällaisilla pihdeillä saadaan lyhyttä, jyrkkää käherrystä, mutta ei varsinaisia pikkukiharoita. Pikkukiharoita varten tarvitaan kaksipiikkiset pihdit, joiden toinen piikki on syvän uurteinen.” (Emännän tietokirja ,II osa, 1932: Käherryspihdit)







”Ken haluaa säilyttää hiuksensa terveinä ja ehjinä ei koskaan tartu käherryspihteihin. Vaarattomia hiuksille ovat ”vesilaineet” ja myös huolellisesti suoritettu permanenttikäherrys. ---Mutta jos kähertämistä kuitenkin harjoittaa, on ainakin pidettävä huolta siitä, etteivät pihdit ole liian kuumat. Sen näkee siitä, että ne koetettaessa jättävät valkoiseen paperiin mustanruskean merkin.” (Emännän tietokirja, I osa, 1932, Hiusten hoito)

”Hiusten jokapäiväiseen hoitoon kuuluu harjaaminen ja kampaaminen. Kamman tulee olla harva ja tylppäpiikkinen eikä se saa olla metallia. --- Kampaamisellahan tarkoitetaan vain suoria hiukset ja harjaamalla pehmeällä harjalla poistetaan tukasta tomu ja muu irtolika.” (Emännän tietokirja, I osa, 1932, Hiusten hoito)
 
”Kampausnutun hankkii pukuvarastoonsa jokainen järjestyksestä ja siisteydestä huolehtiva nainen. Kampausnuttu puetaan ylle hiuksia suittaessa ja harjattaessa. Sen tulee olla niin väljä, että sen helposti voi vetää myöskin puvun päälle sen suojaksi, kun joskus päivällä kesken työn touhun on epäjärjestykseen joutunutta tukkalaitetta suorittava.” (Emännän tietokirja, II osa, 1932; Kampausnuttu)

Teinit ja suurkeräys

$
0
0
Kouvolan Entisten Nuorten facebook-sivulta löytyy kuva Kouvolan Museon kortista.  Näitä kortteja jaettiin erityisen paljon vuonna 1962 koululaisille, teineille, jotka osallistuivat museon suureen esinekeräyksen. Kortti oikeutti sisäänpääsyyn Kouvolan Museoon, joka tuolloin sijaitsi rautatieaseman vieressä, nykyisen virastotalo II paikalla.


Kouvola-Seuran kotiseutujaoston vuosikertomuksessa vuodelta 1962 kerrotaan:

”Syyskesällä joutui jaosto todellisen voimainkoetuksen eteen Kouvolan kaupungin noin vain ex tempore ojennettua meille 200 000 markan määrärahan, suorittaaksemme museoesineiden suurkeräyksen Kouvolassa ja lähiympäristössä. ”
Kouvola-Seura toteutti esinekeräyksen nopeasti.  Kaupunginhallitus päätti rahan myöntämisestä 1. elokuuta.  Seura kokoontui suunnittelemaan keräyksen toteuttamista viikkoa myöhemmin ja keräys tehtiin jo syyskuussa.
”Tällöin teinit lähtivät vaeltamaan Kouvolassa ovelta ovelle esittäen asiansa parhaalla mahdollisella tavalla ja hyvällä menestyksellä. Keräys oli kilpailuluonteinen, jossa jaettiin palkintoja parhaiten ansioituneille kerääjille. Tyttölyseon ja Kouvolan Yhteiskoulun Teinikunnille annettiin tunnustuspalkinto. ”
Suurkeräykseen osallistujat ohjeistettiin:
”Mitä kerätään: kaikkea mahdollista entiseen elämänpiiriin kuuluvaa, aina kirjallisuudesta, valokuvista, arkistosta, tekstiileistä vanhoihin talous- ja huonekaluihin. Rautatieläisten virkapukuja ja –merkkejä ja sodanaikaisia lentolehtisiä jms. Esineen historia niin tarkkaan kuin mahdollista.”
Kouvola-Seura oli painattanut esinekortteja, joihin tiedot kirjattiin ja jotka kiinnitettiin esineisiin. Kerääjät toivat pienet esineet itse museolle, isot noudettiin myöhemmin autolla. Teinit kulkivat yksinään tai pareittain, jokaisella oli sinikantinen ruutuvihko. Vihkot ovat edelleen tallella.  Vihkoon merkittiin osoite, jossa oli käyty, lahjoittajan nimi ja mahdolliset lahjoitukset. Yhden osoitteen kohdalla on maininta:  ”on esineitä, mutta ei anneta”. Mitähän esineet olisivat olleet?
Keräys tuotti yli 1000 esinettä, valokuvaa ja kirjaa. Yksi keräyksen yhteydessä kokoelmiin saatu esine on tämä rautatieläisten virkalakki. Lakki on vuosina 1919-1929 voimassa olleen virkapukuasetuksen mukainen.  Lakin alkuperäisestä omistajasta tiedetään nimikirjaimet: J.P. on merkitty vuoriin. Lakin käyttäjä on ollut töissä liikenneosastolla, siitä kertovat lakin punaiset reunusnauhat. Lakin valmistaja on helsinkiläinen A. Domsch.

Dynamiittia ja murtovarkaita

$
0
0

Tämä kassakaappi on peräisin Inkeroisten rautatieasemalta. Miksi kaappi on rikki, sen selvittää uutinen, joka julkaistiin Kouvolan Sanomissa 17.9.1931.
Murtovarkaus Inkeroisten asemalla.
Kassakaapi murrettu räjäyttämällä. Viime tiistain vastaisena yönä tehtiin Inkeroisissa harvinainen murtovarkaus. Varkaat olivat nimittäin aamuyöstä tunkeutuneet asemakonttoriin ja murtautuneet kassakaappiin vieden sieltä rahaa yhteensä 3, 000 mk.

Tapahtuman kulku on ollut seuraava. Puoli neljän ajoissa toimeensa asemalle tullut asemamies huomasi ensimmäiseksi murron tapahtuneen. Hän ilmoitti asiasta heti asemapäällikölle. Myöskin nimismies hälyytettiin paikalle. Tarkastuksessa todettiin, että asemarakennuksen ikkuna oli siirretty ja sen kautta oli tunkeuduttu aseman konttoriin, jossa oli kassakaappi. Tämän jälkeen oli kassakaapin oven lukko räjäytetty luultavasti dynamiitilla ja viety kaapista rahaa yhteensä 3, 000 mk. Myöskin pilettikassaan oli murtauduttu, mutta sieltä saatu saalis oli vain noin 100 mk. Viereisessä huoneessa ollutta suurempaa kassakaappia, jossa rahaa oli enemmän, eivät varkaat nähtävästi olleet huomanneet. Tarkastusta toimitettaessa havaittiin vielä, että kassakaapin ympärille oli heitetty säkkejä, joitten tarkoituksena oli vaimentaa räjähdyksen synnyttämää ääntä. Räjähdyksen oli kumminkin kuullut lähellä asuva meijerin isännöitsijä, mutta kun ei lähistöllä näkynyt mitään epäilyttävää olevan tekeillä, ei hän kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota. Lähirakennuksessa asuva asemapäällikkö ei ollut räjähdystä lainkaan kuullut. Edelleen kävi selville, että myöskin aseman kohdalla seisoneeseen tavaravaunuun oli murtauduttu. Sieltä oli viety tupakkaa ja margariinia. Tupakoista löydettiin osa aseman puistosta erään puun juurelta. Poliisiviranomaiset ovat suorittaneet tarmokkaita tutkimuksia ja luulevat he jo päässeensä varkaiden jäljille.


Saatiinkohan varkaita koskaan kiinni? Myöhemmistä Kouvolan Sanomista en ole löytänyt uutista, jossa olisi kerrottu, että tapaus on ratkaistu.  

Torpparin tärkeät paperit

$
0
0
Tyhjensin Kokoelmakeskuksella Valkealan kotiseutumuseon näyttelystä tuotuja laatikoita. Näyttelyssä olleiden esineiden kunto tutkitaan, esine valokuvataan, pakataan ja laitetaan paikalleen hyllyyn.
Yhdessä laatikossa oli puinen asiakirjakotelo.
Luettelointitiedoissa esineestä on mainittu vain lahjoitustiedot ja esinettä kuvailevat tiedot. Kotelon sisällöstä ei ole mainintaa, joten yllätykseni oli suuri, kun löysin kotelon sisältä nipun papereita. Mitä papereita rasiassa on säilytetty?  Kenen papereista on kyse?
Tutkittuani papereita osoittautui, että ne ovat kotelon alkuperäisiä asiakirjoja ja kuitteja.
Päällimmäisenä on vuokrasopimus vuodelta 1931 Torppa-nimisestä torpasta Valkealan Parolan kylässä. Vuokraajana on torppari Taavi Kääpä.  Torppa on ollut jo aiemmin Taavi Käävän hallinnassa: ”Vuokraamme Torppa nimisen torpan niine sidottuine alueineen jotka jo vanhastaan ovat sanottuun torppaan ja hänen itsensä nautintoon kuuluneet - - ”
Torpan vuokra-aika on torpparin ja hänen sisarensa ja vaimonsa elinaika. Vuokra maksetaan kuutena työpäivänä, jotka tehdään kesällä. Ruuan saa työpäivinä talosta. Talon maalla saa laiduntaa torpparin kaksi lehmää ja kaksi lammasta. Rakennukset jäävät vuokra-ajan päätyttyä talon omaisuudeksi.
Kotelossa on useita vuokranmaksukuitteja 1920-luvulta, koskien Kytän tilalla olevaa viljelysaluetta. Maksun saajana on Kymmene Aktiebolag. Vuokra on maksettu yhtenä jalkapäivänä.
Torpparin vaimo Ida on vuonna 1923 ”tehnyt Kymin O.Y. maalla olevan perunamaansa vuokrasta yhden päivän puhdistustöitä Kymin O.Y. rakennuksella”
Koteloon on talletettu Valkealan seurakunnan kirkollisveron maksukuitteja 1930- ja 1940-luvuilta. Vuosittain on maksettu Valkealan Palovakuutusyhdistykselle 11,55 mk, vuonna 1947 maksu nousee 30 markkaan.
Onneksi paperit olivat säilyneet kotelossa. Ilman papereita kotelo olisi ollut vain kaunis, vanha esine.  Nyt sillä on myös tarina.  

Taistelevat metsot

$
0
0
Ferdinand von Wrightin vuonna 1886 maalama taulu ”Taistelevat metsot” kuuluu Valtion taidemuseon kokoelmiin.  Alkuperäisestä taulusta löytyy tietoja Ateneumin sivuilta. Teos on yksi tunnetuimpia ja kopioiduimpia suomalaisen kuvataiteen teoksia.
Kuusankosken kokoelmassa on myös kopio Taistelevista metsoista. Taulu ei ole kokoelmissa taiteellisten arvojen takia, vaan siksi, että se kertoo jotain kuusankoskelaisen tehdastyöntekijän arjesta.
 

Taulu on melko suuri, kehyksineen 79 x 104 cm. Taulu on kuulunut kuusankoskelaiselle Lahtisen perheelle. Frans Lahtinen oli kotoisin Iitistä, syntynyt vuonna 1890. Monien muiden lähiseutujen miesten tapaan Frans tuli töihin Kymin Osakeyhtiölle Kymin paperitehtaalle.  Frans toimi paperitehtaalla rullapakkarina koko uransa ajan vuodesta 1920 vuoteen 1957, jolloin hän jäi eläkkeelle.
Frans Lahtinen osti Taistelevien metsojen kopion 1930-luvun alkuvuosina Kausalan torilta. Kopion tekijästä ei ole tietoa. Taulu oli tuolloin kehystämätön ja Frans kuljetti maalauksen rullattuna polkupyörällä Kuusankoskelle. Taulun kehysti yhtiön höyryvoimaosastolla työskennellyt Lahtisen perheen sukulainen, Sulo Aalto, joka vapaa-aikanaan harrasti taulujen maalaamista.
Lahtisten kuusihenkinen perhe asui yhtiön asunnossa, jossa oli keittiö ja kamari. Taulu oli kamarin seinällä, sängyn yläpuolella. Lahtisen perheen tytär muisteli, että taulun molemmin puolin oli pienemmät taulut, toisella puolella oli painokuvajäljennös Millet’n Iltakelloista. Taistelevat metsot oli Lahtisen perheen asunnon seinällä vuoteen 1952, jolloin perhe muutti rakentamaansa omakotitaloon.

Tykkimäki ja Kustaa III

$
0
0
Tykkimäki tunnetaan nykyisin huvipuistona.  Kuinka moni tietää, mistä Tykkimäen alue on saanut nimensä?
Kustaa III:n sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä vuosina 1788-1790. Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n tavoitteena oli vahvistaa omaa asemaansa kuninkaana sekä palauttaa vuonna 1743 Venäjälle menetetyt alueet takaisin Ruotsiin. Sodan aikana taisteluja käytiin niin maalla kuin merellä. Kustaa III:n voittoisan Ruotsinsalmen meritaistelun jälkeen rauha solmittiin Elimäellä, Värälässä 14.8.1790. Aluerajat jäivät  ennalleen.
Kustaa III:n sodan taistelut ulottuivat nykyisen Kouvolankin alueelle. Taisteluja käytiin mm. Jaalassa, Mäki-Kouvolassa, Valkealassa, Utissa, Kaipiaisissa, Liikkalassa ja Anjalassa. Sodan jäljet olivat tuhoisat ja mm. Anjalan kartano paloi ja Mäki-Kouvola poltettiin maan tasalle.
Lähellä nykyisen Tykkimäen huvipuiston aluetta käytiin Utin taistelu 28.6.1789.  Muutamia päiviä aikaisemmin Kustaa III joukkoineen oli ylittänyt Kymijoen Mäki-Kouvolan kohdalla erityisen menestyksellisessä taistelussa. Venäläisillä oli Kymijoen itäpuolella 6 000 miehen osasto, josta 4 000 miestä oli pysäyttämässä kohti Uttia hyökkääviä ruotsalaisia. Ruotsalaisia oli noin 4000. Ruotsalaisten tykit oli ryhmitetty Tykkimäkeen tukemaan hyökkäystä.  Ruotsalaiset pääsivät hyökkäämän Tykkimäen rinnettä alas ja neljä tuntia kestänyt taistelu päättyi Kustaan voittoon. Tykkimäen kentällä oli 700 kaatunutta tai haavoittunutta venäläissotilasta. 100 ruotsalaissotilasta kaatui.
Museon kokoelmissa on Kustaan sodan aikaisia tykinkuulia, joita on löydetty Kouvolasta ja Valkealasta.
Muutamia vuosia sitten minulle soitti herra, joka kertoi tykinkuulien jatkokäytöstä. Aikoinaan kun Kouvolan ratapihaa rakennettiin, tuotiin alueelle soraa Tykkimäestä. Soran joukossa oli paljon Kustaan sodan aikaisia tykinkuulia, joita rautatieläiset veivät kotiinsa saunan kiuaskiviksi. Yksi tällainen tykinkuulilla lämpiävä sauna oli Malmin talon saunassa. Malmin talon sauna on pystyssä kummitusmaisena talona Kasarminmäellä, kiuasta siellä ei enää ole.
Kun kerroin tarinaa Kouvolan sotilashistoriaa esittelevän näyttelyn opastetulla kierroksella, totesi eräs kierrokselle osallistuja saunoneensa Tuohikotissa saunassa, jossa oli tykinkuulat kiuaskivinä.
Lähteenä tässä kirjoituksessa on käytetty: Airio, Pentti ja Viinikainen, Sakari (2011). Etulinjassa itään ja länteen.  Kouvolan seudun sotilashistoria 1400-luvulta 2000-luvulle. Julkaisija: Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Kouvola.

Kahvakuulan historiaa

$
0
0
Olimme jokin aika sitten koko museon henkilökunnan kanssa kokeilemassa kahvakuulatreeniä. Tietenkin myös lajin historia kiinnosti. Meille kerrottiin, että kyseessä on vanha venäläinen voimailulaji, joka on kehittynyt viljan mittaamiseen käytetystä punnuksesta.  Seuraavana työpäivänä etsin kokoelmakeskukselta tässä kuvassa olevan punnuksen. Kahvakuulako?

Luettelointitietojen mukaan kyseessä on punnus, jonka museonhoitaja osti Kouvolan museon kokoelmiin vuonna 1960 kouvolalaisesta ”romuliikkeestä”.  Mielenkiintoista olisi tietää, mistä tämä punnus on alkujaan kouvolalaiseen liikkeeseen joutunut ja miksi se kelpuutettiin museokokoelmiin.

Punnuksessa on mittayksikkö 1 n eli puuta, joka on vanha venäläinen painomitta. Yksi puuta on 16,38 kg. Punnuksessa lukee venäjäksi SORMOVO. Kantapuu –tietokannasta löytyy samanlainen kahden puutan punnus, joka on Suomen Metsästysmuseon kokoelmissa. Metsästysmuseo on ajoittanut painokuulan vuosien 1850-1910 välille. 

Tutkittuani tarkemmin meidän museon kokoelmia, totesin, että kokoelmissa on toinenkin 16 kilon painoinen punnus ja kaksi pienempää, jotka painavat 2048 g eli 1/8 puutaa. Kaikki on luetteloitu alkujaan museon kokoelmiin punnuksina eikä esineistä ole muita tietoja kuin lahjoittajatiedot.


Kahvakuulalajin historiasta on vaikea löytää suomenkielistä kirjallista lähdeaineistoa. Urheilumuseolla on kokoelmissaan kaksi puutaa painava kuula. Urheilumuseolta kerrottiin, että kahvakuulat ovat olleet harjoittelu- ja kilpailuvälineitä. Kahvakuulien muoto on voinut vaihdella pyöreämmästä soikeampaan. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa kilpailumuotona on ollut ns. heilahdusnosto kahvallisella kuulalla.

Näissä mekin istuttiin

$
0
0
Monen kouvolalaisen koulumuistot liittyvät Kankaan kouluun, onhan koululla historiaa jo lähes 100 vuoden ajalta. Vuonna 1914 valmistui kuvassa oikealla oleva koulurakennus ja vuonna 1927 Kankaan suurkoulu. Koulun suunnitteli arkkitehti Toivo Salervo ja rakennustöistä vastasi kouvolalainen rakennusmestari Eemeli Elo.
Poikilossa avautui eilen torstaina kirjailija Anna Kortelaisen suunnittelema näyttely Lapsen tähden. Näyttely koostuu Poikilo-museoiden taideteoksista, valokuvista ja esineistä. Myös Kankaan koulun pulpetteja on näyttelyssä esillä. Kuka muistaa, milloin ne ovat viimeksi olleet käytössä? Pulpetit on saatu kokoelmiin vuonna 1962. Näyttelyn avajaisissa huomasi, että pulpetit toivat monelle koulumuistoja mieleen. "Näissä mekin istuttiin!" Pulpetissa oleva mustepullon paikka sai monet muistelemaan musteella kirjoittamisen hankaluutta.
Museon kokoelmissa on myös Kankaan koulun puhujakoroke. Koroke on sijainnut koulun toisen kerroksen aulassa, jota käytettiin koulun juhlasalina.
Kankaan uuden koulun vihkiäisiä juhlittiin 23.10.1927. Tilaisuus oli paikkakunnan merkkitapahtuma ja Kouvolan Sanomat uutisoi tapahtumasta ahkerasti. Voi kuvitella, miten hienolta uusi, suuri koulurakennus näytti sen ajan Kouvolassa.
Kutsuvieraiden joukossa oli opettaja Kettunen, joka oli tullut Kouvolaan aseman koulun opettajaksi vuonna 1894. Kankaan koulun vihkiäisten aikaan opettaja Kettunen asui Laukaalla. Kouvolan Sanomat (27.10.1927) kertoo opettaja Kettusen todenneen:
 ”kyllähän tämä Kouvola on nyt kasvanut ja hienostunut ja kaunistunut, mutta minnekäs te olette panneet sen järven, joka täällä oli ennen, ja jossa oli talvisin luistinradat ja kaikki---”.
Järvellä opettaja Kettunen tarkoitti ehkä nykyisen Jaakonpuiston alueella ollutta lampea.
Kouvolan Sanomat jatkaa:
”Tähän vastasi kauppalanhallituksen pää, että kyllähän se järvi on auttamattomasti ja lopullisesti kuivunut, mutta me aiomme laajentaa kauppalaa kahdenkin ison veden rantaan asti, Kymen ja Kuusanlammen! Se oli leikillä tehtyyn kysymykseen leikillä annettu vastaus, mutta jos nykypäivän kouvolalaiset eivät tosissaan usko kauppalan koskaan levittäytyvän niin laajalle, niin eipä osannut Kettunenkaan edes unissaan kuvitella, kun hän 33 vuotta sitten aloitti Kouvolan ensimmäisen kansakoulun työn 1,800 markalla sisustetussa huoneistossa, että hän kerran on mukana 3 miljoonan markan koulutalon vihkiäisissä!”
Nykyisessä Kouvolassa on 450 järveä.

Coca-Colaa Kouvolassa vuonna 1928

$
0
0
Ilmoitus Kouvolan Sanomissa 5.6.1928.


Mitämitämitä! Coca-Colahan tuli Suomeen vasta olympiavuonna 1952! Miten on mahdollista, että Kouvolassa valmistettiin ja markkinoitiin Coca-Colaa jo kesäkuussa 1928?

Kouvolan Vesitehdas perustettiin toukokuussa 1927 Valtakadun varrelle. Tehtailijoina toimivat Eino ja Edvard Seppälä, jotka eivät viihdy tehtailijoina pitkään. Helmikuussa 1928 Seppälät myivät liikkeensä Otto Rasille ja Hugo Raussille. Maaliskuussa vesitehdas julkaisi Kouvolan Sanomissa uusien omistajiensa ensimmäisen ilmoituksen ja kesäkuussa uutuusjuoman, Coca-Colan, mainoksen.

1920-luvulla yrityksillä oli ilmeisesti tapana tuoda sanomalehden toimitukseen tuotteitaan maisteltavaksi, kuten seuraava pikku-uutinen Kouvolan Sanomissa 10.5.1928 kertoo:

”Virvoitusjuomatehdas Minerva on lähettänyt tuotteitaan toimitukseemme maisteltavaksi. Toteamme ne virkistäviksi ja maukkaiksi. Kiitämme huomaavaisuudesta ja suosittelemme Minervan virvoitusjuomia lukijoillemme.”

Kouvolan Vesitehdaskin on toimittanut juomiaan toimituksen arvioitavaksi:

”Kouvolan vesitehdas, joka vastikään on siirtynyt uusille omistajille, muisti eilen toimitusta virvokejuomalähetyksellä joka sisälsi kaikkia tehtaan valmisteita, mitkä yksimielisesti todettiin ensiluokkaisiksi.” Kouvolan Sanomat 17.3.1928.

Kesäkuussa Kouvolan Vesitehdas yrittää Coca-Colan kanssa samaa mainostemppua:

”Uuden virvokejuoman on laskenut kauppaan Kouvolan Vesitehdas. Se on amerikkalaiseen tapaan valmistettu ja nimikin on amerikkalainen, Coca-Cola. Hienonmakuinen, lähinnä limonadia muistuttava juoma, jota tehdas ystävällisesti on lähettänyt meille maisteltavaksi, kuuluu olevan Amerikassa hyvin suosittua.” Kouvolan Sanomat 7.6.1928.

Mitä, eikö juoma ollutkaan hyvää? Miksi toimitus ei suosittele sitä lukijoilleen?

Seuraavan kerran Coca-Colaa mainostetaan alkuvuodesta 1929.
”Kysykää aina Kouvolan Vesitehtaan virvoitusjuomia (Puhelin 282) jotka ovat tunnetusti parhaat paikkakunnalla. Tehtaamme valmisteet: Sitroona-Soda, Rex-Portteri, Banan-Siideri, Coca-Cola (Amerikkalainen juoma), Metsäviini, Vichyvesi, Pommeri, Champin, Omenajuoma, Valencia, Limonadit, Pommis, ym. Tilaukset toimitetaan kotiin.”  Kouvolan Sanomat 15.1.1929.

Sama ilmoitus julkaistaan joka tiistai Kouvolan Sanomissa maaliskuun loppuun asti. Sen jälkeen Coca-Colaa ei enää mainita. Ei missään.

Mitä tapahtui? Eikö juoma mennytkään kaupaksi ja se jätettiin pois tuotevalikoimista? Tuliko valmistuksen ja myynnin kanssa ongelmia? Lähtikö ”Amerikassa opin saanut mestari” takaisin Amerikkaan? Kuka hän oli?Oliko hän toinen tehtailijoista, Otto Rasi, jonka tiedetään käyneen Amerikassa. Valmistivatko kouvolalaiset vesitehtailijat todella oikeaa Coca-Colaa vai jotakin Coca-Colan kaltaista juomaa? Hankittiinko juomaa varten lisenssi, uute ja pullot? Vai oliko kyseessä pelkkä mainostemppu?

Sudet palloilijoiden paidoissa

$
0
0


Marraskuussa Kouvolan kaupunginmuseossa avautui kouvolalaista urheiluhistoriaa esittelevä näyttely Kilpakenttien sankarit. Aloitimme näyttelyn valmistelun jo pari vuotta sitten keräämällä museon kokoelmiin esineitä ja valokuvia. Hankkeen aikana keräsimme kattavan otoksen kouvolalaista urheiluhistoriaa museon kokoelmiin.
 




Tämä oranssi-musta raidallinen paita on Kouvolan Urheilijain Palloilijoiden (KUP) jalkapallopelipaita 1950-luvulta. Paidat oli valmistettu villasta, mutta niitä voitiin tehdä myös sillasta eli viskoosista. Kun pelipaita kastui, se menetti muotonsa. Kun paita kuivui, se kutistui. Peliasuun kuului myös oranssi-mustat polvisukat ja valkoiset shortsit.

Kouvolan Urheilijain Palloilijoiden joukkue on kuvattu Imatralla elokuussa 1950. Kuvassa ovat:
ylhäällä vasemmalta: Pentti Ropponen, Kyösti Heltola, Yrjö Suuronen, Pauli Tauru, Pertti Raussi
keskellä vasemmalta: Pauli Raunio, Vallu Ikonen, Paavo Kajasto
alhaalla vasemmalta: Raimo Jäppinen, Esko Kinnunen ja Risto Larimo

Kouvolan Urheilijat perustettiin vuonna 1900, urheiluseura toimii edelleen ja on yksi Kouvolan vanhimmista urheiluseuroista. Vuonna 1921 seuraan perustettiin alajaosto – Kouvolan Urheilijain Palloilijat. Kunnollista kenttää ei ollut ennen kuin urheilukenttä valmistui vuonna 1925.


Kouvolan Sanomat siteeraa Urheilulehteä vuonna 1922:
” Otsakkeella ”Jalkapallopakinaa Kouvolasta” kirjoittaa V. J. P. Suomen Urheilulehden viime numerossa:

Urheilukentän valmistumista odotellessa ovat käpykylämme pojat potkien aikaansa kuluttaneet. Useita otteluita on kuluneen kesän aikana järjestetty, vaikka kenttä – uurteinen, kalteva tori – ei ole suinkaan ihanteellinen. Kymmenkunta nahkakuulaa on KUP:n (Kouvolan Urheilijain Palloilijain) kilpailuissa mäsäksi mäjäytetty. Kinttutaituriksi lukee itsensä kauppalakokelaamme joka toinen mies. Niinpä on KUP:illa kolme joukkuetta ja päivät pitkään kuuluu joka pihasta pikkupoikain pallon pauke. Kilpailujen aikana on tori täynnä innostunutta yleisöä, joka äänekkäästi seuraa kamppailua. Melu on useasti niin valtavaa, että vieraan joukkueen jäsenten, säästyäkseen hermostumiselta, olisi laitettava korkit korviin, pikilappu suun eteen, mustat lasit silmille, pyykkipoika nenän katolle.”

Jalkapalloseuran lajivalikoimiin jääpallo tuli 1930-luvulla. 1950-luvun alkuvuosina KUP pelasi ylimmillä sarjatasoilla niin jalkapallossa kuin jääpallossakin, vuosikymmenen lopulla myös yhden kauden jääkiekkoa. Vuonna 1959 KUP saavutti jääpallossa parhaan mestaruussarjasijoituksen ollen viides. Jääpalloa pelattiin punaisessa paidassa. 


Vuosi 1960 jäi KUP:n viimeiseksi SM-sarjassa. Seuraava vuosi jäi koko seuran viimeiseksi, kun KUP liitettiin Susiin, Viipurista lähtöisin olevaan palloiluseuraan. Jääpallon peluu jatkui vielä joitakin vuosia Susien nimellä, mutta joukkue luopui sarjatoiminnasta taloudellisiin syihin vedoten vuonna 1968. Punaista pelipaitaa käytetiin myös Susien peleissä. 


 Muistitiedon mukaan 1950-luvulla seura omisti pelipaidat eikä paitoja pesty usein. Pelin jälkeen paidat heitettiin huoltajan kassiin ja siellä ne lojuivat seuraavaan peliin asti. Haju mahtoi olla melkoinen.

Nykyään KUP toimii perinneyhdistyksenä, joka perustettiin vuonna 1991. Sudet on aktiivinen palloiluseura, jossa harrastetaan jalkapalloa ja salibändyä.


Lähteet:  
Kilkki Pertti, 1993: Kouvolan Urheilijain Palloilijat 1921-1961.
Loijas Jani 2016: Kilpakenttien sankarit – kouvolalaista urheiluhistoriaa. Kouvolan kaupunginmuseon julkaisuja 6.

Rullasuksilla sorateillä

$
0
0


Helmikuussa pidettäviin Lahden hiihdon MM-kisoihin on kerätty vanhoja suksia somistustarkoituksiin. Vanhoista suksista on tehty mm. valaisimia ja naulakoita. Suksista olisi voinut tehdä myös varsinaisia vauhtipelejä lisäämällä niihin pyörät. 

Niin tehtiin 1960-luvulla. Tosin ihan tarkoituksella ja vakavalla mielellä.  

Kouvolan kaupunginmuseon Kilpakenttien sankarit –urheilunäyttelyn kiinnostavimpien esineiden joukkoon kuuluu rullasukset. Niitä on esillä kahdet; pitkät puusukset ja lyhyet alumiinisukset. 

Molemmat rullasukset ovat kuuluneet hiihtäjä Lauri Bergqvistille (s. 1930), jonka hiihtoura sijoittui 1950- ja 1960-luvuille. Lauri Bergqvist edusti uransa aikana mm. Anjalan Liittoa ja Inkeroisten Vihuria ja vuodesta 1960 Inkeroisten Terhoa. Hän voitti useita suomenmestaruuksia 1950- ja 1960-luvuilla, osallistui Zakopanen MM-kilpailuihin vuonna 1962 (50 km, sijoitus 21.) sekä Innsbruckin olympialaisiin vuonna 1964 (50 km, sijoitus 15.).

Muistitiedon mukaan Suomen hiihtomaajoukkue kuuli 1960-luvulla itäsaksalaisten hiihtäjien harjoittelevan kesäisin rullasuksilla.  Suomessakin päätettiin ottaa keksintö käyttöön. Mallista ei kuitenkaan ollut tietoa, joten suomalaiset tekivät rullasuksista oman versionsa lisäämällä puusuksiin pyörät. Näiden suksin suunnittelijana on todennäköisesti ollut voidevalmistaja REX:in ja hiihtomaajoukkueen voitelumestari Osmo Hillebrand, joka toimi vuosina 1957-1959 Länsi-Saksan Hiihtoliiton valmentajana ja vuodesta 1961 Suomen Hiihtoliiton arvokilpailujen valmennus- ja huoltotehtävissä.


Näyttelyssä esillä ollevat sukset ovat saattaneet kuulua Arvo Viitaselle ennen Lauri Bergqvistiä, sillä suksien kärjissä on kirjaimet AU tai AV. Myllykosken Kilpa-Veikkoja edustanut Arvo Viitanen (1924-1999) hiihti parhaimmat saavutuksensa 1950-luvulla. Kilpakenttien sankarit –näyttelyssä on esillä Arvo Viitasen hiihtoasu, joka on lainassa Hihtomuseolta.

Rullasuksiksi muutetut sukset ovat Esko Järvinen Oy:n valmistamat, ja pyörissä on teksti REDOX. Oy Redox Ab on suomalainen suksivoidefirma REX, joka perustettiin vuonna 1952. Suomalainen rullasuksi ei tainnut nousta menestystuotteeksi. Hiihtäminen tällaisilla suksilla 1960-luvun sorateillä mahtoi olla kokemus.

Lauri Bergqvistin alumiiniset rullasukset olivatkin sitten jo itäsaksalaista valmistetta. Niillä pystyi myös jarruttamaan - toisin kuin puusuksilla.




Lähteet:  
Loijas Jani 2016: Kilpakenttien sankarit – kouvolalaista urheiluhistoriaa. Kouvolan kaupunginmuseon julkaisuja 6.
Urheilumme kasvot osa 1 – talviurheilu. Oy Scandia kirjat AB, Jyväskylä, 1976.

Viewing all 41 articles
Browse latest View live