Quantcast
Channel: Kouvolan museoaarteita
Viewing all 41 articles
Browse latest View live

Ihmeen kaunis esine!

$
0
0
Koko viime vuoden olemme Kouvolan kaupunginmuseossa purkaneet paikallismuseoiden näyttelyjä ja siirtäneet esineitä museoista ja varastoista Kokoelmakeskukseen. Vuonna 2012 valokuvasimme ja pakkasimme viiden työntekijän voimin 3800 esinettä, mikä on melkoinen määrä.

Joka päivä näen työssäni mielenkiintoisia esineitä ja tutustun niiden tarinoihin. Harmittaa, että esineitä ei näe muut kuin museon henkilökunta. Arviolta 30 % 35 000 esineestä on ollut esillä paikallismuseoiden näyttelyissä. Nyt esillä on vielä vähemmän, koska paikallismuseoista vain kaksi on kesäisin avoinna. 70 % kokoelmista on aina ollut varastoituna.

Siksi on nyt tämä blogi. Jotta esineet olisivat olemassa eivätkä vain Kokoelmakeskuksessa silkkipaperiin säilöttynä. Poimin kokoelmista esineitä, joilla on tarina tai jotka ovat vain niin ihmeen hienoja, kuten tämä piippu:

Valkealan kokoelma, piippu VY2057 on saatu kokoelmiin lahjoituksena Valkealasta heinäkuussa 1958, kun Kymenlaakson Osakunta kiersi keräämässä museoesineitä valkealalaisilta.

Valitsen esineet oman mielenkiintoni mukaan. Esittelen niin uusia lahjoituksia kuin jo 1930-luvulla kokoelmiin kerättyjä. Kaikista esineistä en tiedä kaikkea ja joskus tiedän väärin. Toivon, että tämän blogin kautta tieto esineistä lisääntyy ja saamme koottua esineisiin liittyviä muistoja.

Kaksi kaveria

$
0
0


Nämä kaksi kelloa kuuluvat yhteen, vaikka vain toinen on museoesine. Ensimmäinen kello on Kouvolan vanhan rautatieaseman ulkokello, joka on nykyään Kouvolan rautatieaseman odotussalin seinässä.  Toinen kello on Kouvolan kokoelmaan kuuluva kaappikello, joka sijaitsi alkujaan vanhan rautatieaseman lipputoimistossa. Kaappikellon koneisto pyöritti myös ulkokellon koneistoa.
Alunperin ulkokello sijaitsi vuonna 1889 valmistuneen Kouvolan rautatieaseman kuistin seinässä. Samanlaisia kelloja oli muillakin rautatieasemilla, esimerkiksi Inkeroisten asemalla. 

Kouvolan rautatieasema vuonna 1902.
Kouvolan vanhan rautatieaseman purkaminen aloitettiin 25.7.1960. Uusi asemarakennus oli otettu käyttöön edellisenä päivänä. Kouvola-seura, joka 1960-luvulla vastasi Kouvolan museotoiminnasta, valokuvasi aseman purkamisen ja ulkokellon irrottamisen. Kouvola-seura myös pelasti esineistöä museon kokoelmiin. Kellojen lisäksi museokokoelmiin talletettiin osia rakennuksesta sekä huonekaluja ja muuta pienesineistöä.

Rautatieaseman purkutyöt aloitettiin 25.7.1960. Kuvaaja: Antti Ranta-Knuuttila.

Kaappikellon valmistajaa ei tiedetä, sillä kellossa ei ole minkäänlaisia merkintöjä. Ulkokellon sijainnin perusteella kaappikello sijaitsi aluksi lipputoimiston ulkonurkassa. Ulkokello siirrettiin aseman päätyyn ehkä vuonna 1913, kun päädyssä sijainnut asuinhuoneisto otettiin toimistokäyttöön.  Samalla kaappikellon paikkakin muuttui. Muistaisikohan kukaan, missä kaappikello sijaitsi 1950-luvulla? Kouvolan Sanomat (26.7.1960) kertoo aseman purkamisesta kertovassa uutisessa kellosta vain yhden lauseen verran: ”Sisällä toimiston nurkassa seisoi yksinäisenä vanhan ajan kunnon kaappikello odottaen sekin siirtoaan vanhuuden lepoon.”  

Seinäkellon ja kaappikellon kellotauluissa on numeroiden I-XII lisäksi myös numerot 13-24, jotka maalattiin kellotauluihin todennäköisesti vuonna 1928, kun rautateillä siirryttiin 12-tuntijärjestelmstä 24-tuntijärjestelmään. Asiasta uutisoi Kouvolan Sanomat 14.4.1928:
Uusi aikataulujärjestelmä valtionrautateillä
Sen johdosta, että valtionrautatiet siirtyvät ensi kuun 15 päivästä 24-tuntiseen ajanjaksojärjestelmään, ja kun on odotettavissa, että uusi järjestelmä aluksi aiheuttaa yleisön keskuudessa oudoksumista ja ehkä hämminkiäkin, on rautatiehallituksen aloitteesta ryhdytty toimenpiteisiin siirtymisen helpottamiseksi ja havainnoillistuttamiseksi. Niinpä varustetaan uudet aikataulut kellotaulukoilla, joissa nykyisen tuntijärjestelmän ohella on uusi. Samoin muutetaan numerot kelloissa.
Jo tähän mennessä on useissa rautatiejaksoissa tämä työ suoritettu ja parhaillaan sitä jatketaan. Ainakin kaikkien ulkona olevien asemakellojen taulukot muutetaan.

Kouvolapeli

$
0
0
Helmikuussa saimme museon kokoelmiin Kouvolapelin. Pelin on valmistanut Kaupunkipelit/SKT Oy Järvenpäästä ja Nelostuote Oy Porista. Peli on valmistettu vuonna 1993.  
Peli on monopolin tyyppinen lautapeli. Pelilaudan reunoilla ruutuja, joissa on kouvolalaisen yrityksen yhteystiedot ja yrityksen osakkeen hinta.  Peliin kuuluu pelinappuloiden ja nopan lisäksi osake-, ohje- ja kysymyskortit sekä pelirahaa. Osakeruuduissa pelaajalla on mahdollisuus ostaa kyseisen yrityksen osakkeita. Kaupunkipeli-ruudussa pelaaja joutuu vastaamaan joko kysymykseen tai tekemään ohjekortin mukaisen tehtävän. Pelin aikana pelaaja voi joutua konkurssiin tai kohdata pörssiromahduksen. Pelin voittaja on se, joka on onnistunut keräämään suurimman omaisuuden.
Tässä pieni Kouvola-visa vuoden 1993 Kouvolapelin kysymyksin:
1)      Mikä on Kouvolan paikallisradion nimi?
2)      Mitä soitinta varmistetaan Kouvolassa teollisesti?
3)      Mikä on Mannerin leipomon suosituin tuote? 
       a) kermawiener b) karjalanpiirakka c) ruiskiekko
4)      Kuka on suunnitellut Kouvolan rautatieaseman?
5)      Mistä makeasta herkusta Kouvola on maankuulu?
6)      Missä kulki Ruotsi-Suomen ja Venäjän raja ennen Suomen sotaa?
7)      Kuka kouvolalainen valittiin vuonna 1991 maan tangokuningattareksi?
8)      Millä taiteilijanimellä tunnetaan ns. Pikkukaupungin poika –levyn säveltäjä?
9)      Milloin vietettiin upouuden Kouvolan teatterin avajaisensi-iltaa?
10)   Missä sarjassa pelaa Kouvolan Pallonlyöjät kaudella -93?
Vastaukset ovat tämän tekstin lopussa.
Grilli-Kipsa, Espe Oy, Pesutupa Emma, Papula, Kouvolan Seudun Sähkö ovat esimerkkejä yrityksistä, jotka olivat pelissä mukana. Yhden mukana olleen yrittäjän mukaan kyseessä oli eräänlainen yritysten mainospeli. Jokainen yritys maksoi pelissä mukana olemisesta. Nelostuote-konserniin kuuluvasta Tactic Oy:stä kerrottiin, että 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa yritys teki vastaavanlaisen pelin noin 35 eri kaupungista.
Ohjekorttien tehtävä liittyy jollain tavalla yritykseen. Kortin takana on yrityksen yhteystiedot. Tässä yksi Grilli-Kipsan ohjekortti:
”Olet asunto-osakeyhtiö  pihankunnostustalkoissa. Sinut on määrätty hoitamaan muonitus. Teet sen helpoksi ja suuntaat suoraan Grilli-Kipsalle ja tilaat Oikosulkuja koko porukalle. Säästät näin aikaa ja saat ylimääräisen heiton.” 
Millainen herkku mahtoi olla Oikosulku? Entä Grilli-Kipsan Lataus tai Taavin herkut, jotka mainitaan muissa ohjekorteissa?
Vastaukset tietovisaan:
1)      SBC-radio
2)      harmonikkaa
3)      karjalanpiirakka
4)      E. Kajava
5)      Kouvolan lakritsi
6)      Kymijoessa
7)      Kaija Pohjola
8)      Kalevi Kullasvaara
9)      22.10.1960
10)   Suomensarjassa

Pessimisti-kisan voittaja?

$
0
0
Kouvolan Sanomien toimittaja teki viime lauantain lehteen jutun Poikilo-museoiden taide- ja esinekokoelmista. Toimittaja pyysi nimeämään esinekokoelmista erikoisimman, hauskimman, pienimmän, suurimman ja arvokkaimman esineen. Tehtävä ei ollut helppo, koska vaihtoehtoja on niin paljon.
Hauskimmaksi esineeksi nimesin esineen, jota ei alun perin ole tarkoitettu hauskaksi enkä tiedä, kuinka monen muun mielestä se on hauska. Minua se hymyilyttää joka kerta.
Vanhojen suomalaisten huoneentaulujen mietelauseet ovat yleensä uskonnollisia kuten  ”Jumala on rakkaus” tai ”Iloitkaat Herrassa”.  Lausahdus ”Oma koti kullan kallis” on varmaan monelle tuttu. Kannustava on huoneentaulu, jossa on teksti:  ”Rukoile ja työtä tee, niin työsi onnistuu. Majastakin matalasta linna valmistuu.”
Mutta entäpä tämä? Voiko elämää enää synkemmin tiivistää kuin tässä Kuusankosken kokoelmaan kuuluvassa huoneentaulussa? Varsinainen pessimisti-kerhon mietelause.

Talvisodasta kotiin

$
0
0
Viime viikolla, 13. maaliskuuta, oli talvisodan päättymisen vuosipäivä. Kuusankosken kokoelmaan kuuluu sukset, joista lahjoittaja kertoi näin:
"Kuusankosken Hirvelän kylässä asunut reservin alikersantti Reino Hasu otti nämä omat suksensa talvisotaan mukaan, koska oli niin toivottu tehtävän. Sukset olivat silloin viimeistä suksimallia ja ostettu Voikaan urheilukaupasta 1938.
Sukset seurasivat Hasua koko sodan ajan, niin ihmeelliseltä kun se tuntuukin, kun ajattelee olosuhteita silloin. Sukset olivat välillä kadoksissa, piilotettuna lumihankeen ym. mutta löytyivät sitten taas.
Hasu toimi sodassa toisen komppanian toisen joukkueen varajohtajana helmikuun lopulle 1940, sitten joukkueenjohtajana vänrikki Kedon menettäessä molemmat silmänsä miinaräjähdyksessä. Hasu toimi joukkueenjohtajana rauhantekoon asti.
Sitten suksilla hiihdettiin Karjalan kannakselta, ensin Lappeenrantaan, ja edelleen Saimaan rannalle Sunisen kylään, jossa majoituttiin Sunisen maalaistaloon. Sieltä Pataljoona vähitellen kotiutettiin ikäjärjestyksessä keväällä 1940, sukset olalla tultiin kotiin.
Suksen perässä oleva sälö johtuu sirpaleen osumasta yön aikana majapaikan ulkopuolella."

Sukset ovat Sivakka-merkkiset.  Kun Reino Hasu osti sukset Voikan Urheiluliikkeestä vuonna 1938, oli Voikkaalla ollut urheiluliike jo kuusi vuotta. 
Joulukuussa 1936 Voikan Urheiluliike mainosti:
”JOULUPUKIT! Te tiedätte, että urheilu on riemua. Se on voimakkaan, karaistuneen ruumiin, joustavien jäsenten ja rohkean mielen riemua! Siis lahjoittakaa omaisillenne ja ystävillenne urheiluvälineitä, joita teille monipuolisesta varastostaan alan tuntemuksella tarjoaa VOIKAN URHEILULIIKE E. Espo – puhelin 59.”  (Kouvolan Sanomat 12.12.1936)
Jos Reino Hasu osti sukset syksyllä 1938, oli kauppias ehkä juuri vaihtunut. 
”Liikkeemme muutettu maanantaista 21 p:stä marrask. 1938 Voikkaalla E. Espon entiseen urheiluliikkeen huoneistoon ja samalla on urheiluliike oston kautta siirtynyt meille, jota edelleen jatkamme samassa yhteydessä eri osastona.---  Edw. Seppälä. Vaatetus- ja Urheiluliike, Voikka.” (Kouvolan Sanomat  19.11.1938)
Lahden Hiihtomuseosta kerrottiin Sivakka-suksista, että niitä valmisti 1930- ja 1940-lukujen vaihteessa Oy Wilhelm Schauman Ab Jyväskylässä. Tehdas tuhoutui sodan aikana.

Teinit ja suurkeräys

$
0
0
Kouvolan Entisten Nuorten facebook-sivulta löytyy kuva Kouvolan Museon kortista.  Näitä kortteja jaettiin erityisen paljon vuonna 1962 koululaisille, teineille, jotka osallistuivat museon suureen esinekeräyksen. Kortti oikeutti sisäänpääsyyn Kouvolan Museoon, joka tuolloin sijaitsi rautatieaseman vieressä, nykyisen virastotalo II paikalla.


Kouvola-Seuran kotiseutujaoston vuosikertomuksessa vuodelta 1962 kerrotaan:

”Syyskesällä joutui jaosto todellisen voimainkoetuksen eteen Kouvolan kaupungin noin vain ex tempore ojennettua meille 200 000 markan määrärahan, suorittaaksemme museoesineiden suurkeräyksen Kouvolassa ja lähiympäristössä. ”
Kouvola-Seura toteutti esinekeräyksen nopeasti.  Kaupunginhallitus päätti rahan myöntämisestä 1. elokuuta.  Seura kokoontui suunnittelemaan keräyksen toteuttamista viikkoa myöhemmin ja keräys tehtiin jo syyskuussa.
”Tällöin teinit lähtivät vaeltamaan Kouvolassa ovelta ovelle esittäen asiansa parhaalla mahdollisella tavalla ja hyvällä menestyksellä. Keräys oli kilpailuluonteinen, jossa jaettiin palkintoja parhaiten ansioituneille kerääjille. Tyttölyseon ja Kouvolan Yhteiskoulun Teinikunnille annettiin tunnustuspalkinto. ”
Suurkeräykseen osallistujat ohjeistettiin:
”Mitä kerätään: kaikkea mahdollista entiseen elämänpiiriin kuuluvaa, aina kirjallisuudesta, valokuvista, arkistosta, tekstiileistä vanhoihin talous- ja huonekaluihin. Rautatieläisten virkapukuja ja –merkkejä ja sodanaikaisia lentolehtisiä jms. Esineen historia niin tarkkaan kuin mahdollista.”
Kouvola-Seura oli painattanut esinekortteja, joihin tiedot kirjattiin ja jotka kiinnitettiin esineisiin. Kerääjät toivat pienet esineet itse museolle, isot noudettiin myöhemmin autolla. Teinit kulkivat yksinään tai pareittain, jokaisella oli sinikantinen ruutuvihko. Vihkot ovat edelleen tallella.  Vihkoon merkittiin osoite, jossa oli käyty, lahjoittajan nimi ja mahdolliset lahjoitukset. Yhden osoitteen kohdalla on maininta:  ”on esineitä, mutta ei anneta”. Mitähän esineet olisivat olleet?
Keräys tuotti yli 1000 esinettä, valokuvaa ja kirjaa. Yksi keräyksen yhteydessä kokoelmiin saatu esine on tämä rautatieläisten virkalakki. Lakki on vuosina 1919-1929 voimassa olleen virkapukuasetuksen mukainen.  Lakin alkuperäisestä omistajasta tiedetään nimikirjaimet: J.P. on merkitty vuoriin. Lakin käyttäjä on ollut töissä liikenneosastolla, siitä kertovat lakin punaiset reunusnauhat. Lakin valmistaja on helsinkiläinen A. Domsch.

Dynamiittia ja murtovarkaita

$
0
0

Tämä kassakaappi on peräisin Inkeroisten rautatieasemalta. Miksi kaappi on rikki, sen selvittää uutinen, joka julkaistiin Kouvolan Sanomissa 17.9.1931.
Murtovarkaus Inkeroisten asemalla.
Kassakaapi murrettu räjäyttämällä. Viime tiistain vastaisena yönä tehtiin Inkeroisissa harvinainen murtovarkaus. Varkaat olivat nimittäin aamuyöstä tunkeutuneet asemakonttoriin ja murtautuneet kassakaappiin vieden sieltä rahaa yhteensä 3, 000 mk.

Tapahtuman kulku on ollut seuraava. Puoli neljän ajoissa toimeensa asemalle tullut asemamies huomasi ensimmäiseksi murron tapahtuneen. Hän ilmoitti asiasta heti asemapäällikölle. Myöskin nimismies hälyytettiin paikalle. Tarkastuksessa todettiin, että asemarakennuksen ikkuna oli siirretty ja sen kautta oli tunkeuduttu aseman konttoriin, jossa oli kassakaappi. Tämän jälkeen oli kassakaapin oven lukko räjäytetty luultavasti dynamiitilla ja viety kaapista rahaa yhteensä 3, 000 mk. Myöskin pilettikassaan oli murtauduttu, mutta sieltä saatu saalis oli vain noin 100 mk. Viereisessä huoneessa ollutta suurempaa kassakaappia, jossa rahaa oli enemmän, eivät varkaat nähtävästi olleet huomanneet. Tarkastusta toimitettaessa havaittiin vielä, että kassakaapin ympärille oli heitetty säkkejä, joitten tarkoituksena oli vaimentaa räjähdyksen synnyttämää ääntä. Räjähdyksen oli kumminkin kuullut lähellä asuva meijerin isännöitsijä, mutta kun ei lähistöllä näkynyt mitään epäilyttävää olevan tekeillä, ei hän kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota. Lähirakennuksessa asuva asemapäällikkö ei ollut räjähdystä lainkaan kuullut. Edelleen kävi selville, että myöskin aseman kohdalla seisoneeseen tavaravaunuun oli murtauduttu. Sieltä oli viety tupakkaa ja margariinia. Tupakoista löydettiin osa aseman puistosta erään puun juurelta. Poliisiviranomaiset ovat suorittaneet tarmokkaita tutkimuksia ja luulevat he jo päässeensä varkaiden jäljille.


Saatiinkohan varkaita koskaan kiinni? Myöhemmistä Kouvolan Sanomista en ole löytänyt uutista, jossa olisi kerrottu, että tapaus on ratkaistu.  

Torpparin tärkeät paperit

$
0
0
Tyhjensin Kokoelmakeskuksella Valkealan kotiseutumuseon näyttelystä tuotuja laatikoita. Näyttelyssä olleiden esineiden kunto tutkitaan, esine valokuvataan, pakataan ja laitetaan paikalleen hyllyyn.
Yhdessä laatikossa oli puinen asiakirjakotelo.
Luettelointitiedoissa esineestä on mainittu vain lahjoitustiedot ja esinettä kuvailevat tiedot. Kotelon sisällöstä ei ole mainintaa, joten yllätykseni oli suuri, kun löysin kotelon sisältä nipun papereita. Mitä papereita rasiassa on säilytetty?  Kenen papereista on kyse?
Tutkittuani papereita osoittautui, että ne ovat kotelon alkuperäisiä asiakirjoja ja kuitteja.
Päällimmäisenä on vuokrasopimus vuodelta 1931 Torppa-nimisestä torpasta Valkealan Parolan kylässä. Vuokraajana on torppari Taavi Kääpä.  Torppa on ollut jo aiemmin Taavi Käävän hallinnassa: ”Vuokraamme Torppa nimisen torpan niine sidottuine alueineen jotka jo vanhastaan ovat sanottuun torppaan ja hänen itsensä nautintoon kuuluneet - - ”
Torpan vuokra-aika on torpparin ja hänen sisarensa ja vaimonsa elinaika. Vuokra maksetaan kuutena työpäivänä, jotka tehdään kesällä. Ruuan saa työpäivinä talosta. Talon maalla saa laiduntaa torpparin kaksi lehmää ja kaksi lammasta. Rakennukset jäävät vuokra-ajan päätyttyä talon omaisuudeksi.
Kotelossa on useita vuokranmaksukuitteja 1920-luvulta, koskien Kytän tilalla olevaa viljelysaluetta. Maksun saajana on Kymmene Aktiebolag. Vuokra on maksettu yhtenä jalkapäivänä.
Torpparin vaimo Ida on vuonna 1923 ”tehnyt Kymin O.Y. maalla olevan perunamaansa vuokrasta yhden päivän puhdistustöitä Kymin O.Y. rakennuksella”
Koteloon on talletettu Valkealan seurakunnan kirkollisveron maksukuitteja 1930- ja 1940-luvuilta. Vuosittain on maksettu Valkealan Palovakuutusyhdistykselle 11,55 mk, vuonna 1947 maksu nousee 30 markkaan.
Onneksi paperit olivat säilyneet kotelossa. Ilman papereita kotelo olisi ollut vain kaunis, vanha esine.  Nyt sillä on myös tarina.  

Taistelevat metsot

$
0
0
Ferdinand von Wrightin vuonna 1886 maalama taulu ”Taistelevat metsot” kuuluu Valtion taidemuseon kokoelmiin.  Alkuperäisestä taulusta löytyy tietoja Ateneumin sivuilta. Teos on yksi tunnetuimpia ja kopioiduimpia suomalaisen kuvataiteen teoksia.
Kuusankosken kokoelmassa on myös kopio Taistelevista metsoista. Taulu ei ole kokoelmissa taiteellisten arvojen takia, vaan siksi, että se kertoo jotain kuusankoskelaisen tehdastyöntekijän arjesta.
 

Taulu on melko suuri, kehyksineen 79 x 104 cm. Taulu on kuulunut kuusankoskelaiselle Lahtisen perheelle. Frans Lahtinen oli kotoisin Iitistä, syntynyt vuonna 1890. Monien muiden lähiseutujen miesten tapaan Frans tuli töihin Kymin Osakeyhtiölle Kymin paperitehtaalle.  Frans toimi paperitehtaalla rullapakkarina koko uransa ajan vuodesta 1920 vuoteen 1957, jolloin hän jäi eläkkeelle.
Frans Lahtinen osti Taistelevien metsojen kopion 1930-luvun alkuvuosina Kausalan torilta. Kopion tekijästä ei ole tietoa. Taulu oli tuolloin kehystämätön ja Frans kuljetti maalauksen rullattuna polkupyörällä Kuusankoskelle. Taulun kehysti yhtiön höyryvoimaosastolla työskennellyt Lahtisen perheen sukulainen, Sulo Aalto, joka vapaa-aikanaan harrasti taulujen maalaamista.
Lahtisten kuusihenkinen perhe asui yhtiön asunnossa, jossa oli keittiö ja kamari. Taulu oli kamarin seinällä, sängyn yläpuolella. Lahtisen perheen tytär muisteli, että taulun molemmin puolin oli pienemmät taulut, toisella puolella oli painokuvajäljennös Millet’n Iltakelloista. Taistelevat metsot oli Lahtisen perheen asunnon seinällä vuoteen 1952, jolloin perhe muutti rakentamaansa omakotitaloon.

Tykkimäki ja Kustaa III

$
0
0
Tykkimäki tunnetaan nykyisin huvipuistona.  Kuinka moni tietää, mistä Tykkimäen alue on saanut nimensä?
Kustaa III:n sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä vuosina 1788-1790. Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n tavoitteena oli vahvistaa omaa asemaansa kuninkaana sekä palauttaa vuonna 1743 Venäjälle menetetyt alueet takaisin Ruotsiin. Sodan aikana taisteluja käytiin niin maalla kuin merellä. Kustaa III:n voittoisan Ruotsinsalmen meritaistelun jälkeen rauha solmittiin Elimäellä, Värälässä 14.8.1790. Aluerajat jäivät  ennalleen.
Kustaa III:n sodan taistelut ulottuivat nykyisen Kouvolankin alueelle. Taisteluja käytiin mm. Jaalassa, Mäki-Kouvolassa, Valkealassa, Utissa, Kaipiaisissa, Liikkalassa ja Anjalassa. Sodan jäljet olivat tuhoisat ja mm. Anjalan kartano paloi ja Mäki-Kouvola poltettiin maan tasalle.
Lähellä nykyisen Tykkimäen huvipuiston aluetta käytiin Utin taistelu 28.6.1789.  Muutamia päiviä aikaisemmin Kustaa III joukkoineen oli ylittänyt Kymijoen Mäki-Kouvolan kohdalla erityisen menestyksellisessä taistelussa. Venäläisillä oli Kymijoen itäpuolella 6 000 miehen osasto, josta 4 000 miestä oli pysäyttämässä kohti Uttia hyökkääviä ruotsalaisia. Ruotsalaisia oli noin 4000. Ruotsalaisten tykit oli ryhmitetty Tykkimäkeen tukemaan hyökkäystä.  Ruotsalaiset pääsivät hyökkäämän Tykkimäen rinnettä alas ja neljä tuntia kestänyt taistelu päättyi Kustaan voittoon. Tykkimäen kentällä oli 700 kaatunutta tai haavoittunutta venäläissotilasta. 100 ruotsalaissotilasta kaatui.
Museon kokoelmissa on Kustaan sodan aikaisia tykinkuulia, joita on löydetty Kouvolasta ja Valkealasta.
Muutamia vuosia sitten minulle soitti herra, joka kertoi tykinkuulien jatkokäytöstä. Aikoinaan kun Kouvolan ratapihaa rakennettiin, tuotiin alueelle soraa Tykkimäestä. Soran joukossa oli paljon Kustaan sodan aikaisia tykinkuulia, joita rautatieläiset veivät kotiinsa saunan kiuaskiviksi. Yksi tällainen tykinkuulilla lämpiävä sauna oli Malmin talon saunassa. Malmin talon sauna on pystyssä kummitusmaisena talona Kasarminmäellä, kiuasta siellä ei enää ole.
Kun kerroin tarinaa Kouvolan sotilashistoriaa esittelevän näyttelyn opastetulla kierroksella, totesi eräs kierrokselle osallistuja saunoneensa Tuohikotissa saunassa, jossa oli tykinkuulat kiuaskivinä.
Lähteenä tässä kirjoituksessa on käytetty: Airio, Pentti ja Viinikainen, Sakari (2011). Etulinjassa itään ja länteen.  Kouvolan seudun sotilashistoria 1400-luvulta 2000-luvulle. Julkaisija: Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Kouvola.

Kahvakuulan historiaa

$
0
0
Olimme jokin aika sitten koko museon henkilökunnan kanssa kokeilemassa kahvakuulatreeniä. Tietenkin myös lajin historia kiinnosti. Meille kerrottiin, että kyseessä on vanha venäläinen voimailulaji, joka on kehittynyt viljan mittaamiseen käytetystä punnuksesta.  Seuraavana työpäivänä etsin kokoelmakeskukselta tässä kuvassa olevan punnuksen. Kahvakuulako?

Luettelointitietojen mukaan kyseessä on punnus, jonka museonhoitaja osti Kouvolan museon kokoelmiin vuonna 1960 kouvolalaisesta ”romuliikkeestä”.  Mielenkiintoista olisi tietää, mistä tämä punnus on alkujaan kouvolalaiseen liikkeeseen joutunut ja miksi se kelpuutettiin museokokoelmiin.

Punnuksessa on mittayksikkö 1 n eli puuta, joka on vanha venäläinen painomitta. Yksi puuta on 16,38 kg. Punnuksessa lukee venäjäksi SORMOVO. Kantapuu –tietokannasta löytyy samanlainen kahden puutan punnus, joka on Suomen Metsästysmuseon kokoelmissa. Metsästysmuseo on ajoittanut painokuulan vuosien 1850-1910 välille. 

Tutkittuani tarkemmin meidän museon kokoelmia, totesin, että kokoelmissa on toinenkin 16 kilon painoinen punnus ja kaksi pienempää, jotka painavat 2048 g eli 1/8 puutaa. Kaikki on luetteloitu alkujaan museon kokoelmiin punnuksina eikä esineistä ole muita tietoja kuin lahjoittajatiedot.


Kahvakuulalajin historiasta on vaikea löytää suomenkielistä kirjallista lähdeaineistoa. Urheilumuseolla on kokoelmissaan kaksi puutaa painava kuula. Urheilumuseolta kerrottiin, että kahvakuulat ovat olleet harjoittelu- ja kilpailuvälineitä. Kahvakuulien muoto on voinut vaihdella pyöreämmästä soikeampaan. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa kilpailumuotona on ollut ns. heilahdusnosto kahvallisella kuulalla.

Näissä mekin istuttiin

$
0
0
Monen kouvolalaisen koulumuistot liittyvät Kankaan kouluun, onhan koululla historiaa jo lähes 100 vuoden ajalta. Vuonna 1914 valmistui kuvassa oikealla oleva koulurakennus ja vuonna 1927 Kankaan suurkoulu. Koulun suunnitteli arkkitehti Toivo Salervo ja rakennustöistä vastasi kouvolalainen rakennusmestari Eemeli Elo.
Poikilossa avautui eilen torstaina kirjailija Anna Kortelaisen suunnittelema näyttely Lapsen tähden. Näyttely koostuu Poikilo-museoiden taideteoksista, valokuvista ja esineistä. Myös Kankaan koulun pulpetteja on näyttelyssä esillä. Kuka muistaa, milloin ne ovat viimeksi olleet käytössä? Pulpetit on saatu kokoelmiin vuonna 1962. Näyttelyn avajaisissa huomasi, että pulpetit toivat monelle koulumuistoja mieleen. "Näissä mekin istuttiin!" Pulpetissa oleva mustepullon paikka sai monet muistelemaan musteella kirjoittamisen hankaluutta.
Museon kokoelmissa on myös Kankaan koulun puhujakoroke. Koroke on sijainnut koulun toisen kerroksen aulassa, jota käytettiin koulun juhlasalina.
Kankaan uuden koulun vihkiäisiä juhlittiin 23.10.1927. Tilaisuus oli paikkakunnan merkkitapahtuma ja Kouvolan Sanomat uutisoi tapahtumasta ahkerasti. Voi kuvitella, miten hienolta uusi, suuri koulurakennus näytti sen ajan Kouvolassa.
Kutsuvieraiden joukossa oli opettaja Kettunen, joka oli tullut Kouvolaan aseman koulun opettajaksi vuonna 1894. Kankaan koulun vihkiäisten aikaan opettaja Kettunen asui Laukaalla. Kouvolan Sanomat (27.10.1927) kertoo opettaja Kettusen todenneen:
 ”kyllähän tämä Kouvola on nyt kasvanut ja hienostunut ja kaunistunut, mutta minnekäs te olette panneet sen järven, joka täällä oli ennen, ja jossa oli talvisin luistinradat ja kaikki---”.
Järvellä opettaja Kettunen tarkoitti ehkä nykyisen Jaakonpuiston alueella ollutta lampea.
Kouvolan Sanomat jatkaa:
”Tähän vastasi kauppalanhallituksen pää, että kyllähän se järvi on auttamattomasti ja lopullisesti kuivunut, mutta me aiomme laajentaa kauppalaa kahdenkin ison veden rantaan asti, Kymen ja Kuusanlammen! Se oli leikillä tehtyyn kysymykseen leikillä annettu vastaus, mutta jos nykypäivän kouvolalaiset eivät tosissaan usko kauppalan koskaan levittäytyvän niin laajalle, niin eipä osannut Kettunenkaan edes unissaan kuvitella, kun hän 33 vuotta sitten aloitti Kouvolan ensimmäisen kansakoulun työn 1,800 markalla sisustetussa huoneistossa, että hän kerran on mukana 3 miljoonan markan koulutalon vihkiäisissä!”
Nykyisessä Kouvolassa on 450 järveä.

Riemu vai riesa?

$
0
0
Kouvolassa alkaa tänään Museoliiton vuosittaiset valtakunnalliset museopäivät jonne museoammattilaiset kokoontuvat tällä kertaa pohtimaan kokoelma-asioita. Yksi aiheista on ”Lahjoitus museolle –riemu vai riesa?”
Tässä blogissa olen tähän mennessä esitellyt Kouvolan museokokoelmien riemuja. Esine, jolla on tarinoita kerrottavana, on museolle riemun aihe. Tarina, jonka esine kertoo, voi ajan myötä muuttua tai esine voi kertoa useita tai uusia tarinoita aikakaudesta tai asiayhteydestä riippuen. Tarinat voidaan kertoa monella eri tavalla.  
Museoliiton blogissapääsihteeri Kimmo Levä pohti, miten perustella kokoelmien tärkeys. Minun mielestäni museokokoelmilla on sama tehtävä kuin perheen valokuva-albumilla. Perheessä valokuvataan tärkeitä tapahtumia ja arkipäivän sattumuksia, kuvien äärellä lapset kuulevat tarinoita omasta perheestä ja suvusta. Suvun tarinat tulevat tutuiksi ja osaksi omaa historiaa. Samalla tavalla museokokoelmien tarkoitus on kertoa tarinoita meidän suvusta, Kouvolassa kouvolalaisista. Samalla kerrotaan myös huomaamatta isommistakin asioista; kouvolalaisten tarina on myös osa kymenlaaksolaisten, suomalaisten, eurooppalaisten tarinaa.  
Jos lahjoitushetkellä museolla iloitaan lahjoituksesta, onko lahjoitus edelleen riemun aihe viidenkymmen vuoden päästä? Seuraavan kuvan avulla on esitelty yhdellä kertaa 1052 Kouvolan museokokoelmaan kuuluvaa esinettä.  Esineet on kerätty kokoelmiin vuosien 1920-2008 välisenä aikana. Joillakin esineistä on oma tarinansa kerrottavana, mutta useimmilla ei ole mitään uutta sanottavaa.  Nämä esineet aiheuttavat kokoelmatyössä enemmän huokauksia kuin riemun kiljahduksia.  Kahvipannuja on kokoelmissa 52 kpl, kirnuja 123 kpl, lapioita 84 kpl. Listaa voisi jatkaa pidemmällekin.  
Kouvolassa kuusi kuntaa yhdistyi vuonna 2009. Myös museokokoelmat yhdistettiin.  Kouvolan kaupunginmuseon esinekokoelmissa on kymmenen alakokoelmaa, jotka ovat peräisin vanhojen kuntien ajoilta. Jos jokaisessa kokoelmassa oli 5 kahvipannua, nyt niitä on kokoelmissa yhteensä 50. Jos jokaisessa Suomen kaupunginmuseossa on 50 kahvipannua, meillä taitaa olla niitä talletettuna riittävästi seuraaville sukupolville. Riesaksi asti. 

Kuusankosken Lastentalossa

$
0
0
Kino-Poikilossa esitetään Lapsen tähden -näyttelyn yhteydessä dokumenttifilmi "Työväenhuolto Suomen tehtaissa". Filmi on kuvattu vuonna 1928 Kaukaan ja Kuusankosken tehtailla. Dokumentissa esitellään myös tehtaan päiväkotia ja lapsia leikkimässä päiväkodin pihalla.
Viime vuonna saimme esinelahjoituksen Kymintehtaan päiväkodilta. Lahjoitus sisälsi huonekaluja, astioita ja leikkikaluja. Kymintehtaan päiväkoti eli Lastentalo valmistui Kotiharjuun vuonna 1951. Rakennuksen suunnitteli pohjois-kymenlaaksolainen rakennusmestari Eino Niininen. Rakennuksessa oli myös äitiys- ja lastenneuvola sekä päiväkodin työtekijöiden asuntoja. Kymi-yhtiö lahjoitti 75-vuotisjuhlassaan, vuonna 1947, tontin sekä 3 miljoonaa markkaa Kuusankosken kunnalle Lastentalon rakentamista varten.
Kymintehtaan päiväkoti toukokuussa 2013.
Vuosikymmenten aikana monet lapset ovat nukkuneet päiväunensa Lastentalon salin parvella ja hämmästelleet – ja ehkä vähän pelänneetkin – parven alareunaan maalattua, 12 metristä, satuaiheista freskoa.
Kaksi yksityiskohtaa Tapani Lemminkäisen kattomaalauksesta Hyvän ja pahan taistelu. Kuvat: Anna-Kaarina Kippola.
Lastentalossa oli erikseen seimi ja tarha. Seimeen otettiin jo kahden viikon ikäisiä vauvoja ja tarhan puolella hoidettiin yli kolmevuotiaita lapsia kouluikäiseksi asti. Tarhaikäiset olivat jaettu Lemmikkien ja Mehiläisten ryhmiin. Lapset tuotiin päiväkotiin seitsemän aikaan aamulla. Vuonna 1951 ilmestyneen Kymi-Yhtymä lehden artikkelin mukaan äiti sai tuoda lapsen hoitoon jo ennen kuutta, jos äiti oli vuorotyössä.  
Lastentalossa oli tuon ajan merkittävän kalustesuunnittelijan, arkkitehti Elli Ruuthin suunnittelemat kalustot. Seimen puolella pienemmillä lapsilla oli käytössä hauskat, kuutiomaiset tuolit. Tarhan puolella oli käytössä valkoiset, selkänojalliset tuolit. Lisäksi kalustoihin kuului mm. pöytiä, lehtihyllyjä ja kulmahyllyjä.
 

Syksyllä 1951, kun Lastentalon toiminta käynnistyi, oli hoidossa yhteensä 69 lasta, joista 19 oli seimessä. Nykyään päiväkodissa ei ole enää neuvolatoimintaa eikä henkilökunnan asuntoja. Lapsiryhmiä on viisi. Lastentalon alkuvaiheista asti on kahden ryhmän nimi säilynyt entisellään. Lemmikkien ja Mehiläisten rinnalle ovat tulleet myös Sirkut, Tintit ja Vuokot.

Lähteet: Kymi-yhtiön henkilöstölehti; Kymi-Yhtymä 4/1951 ja 8/1951.

Lastentalon elämää

$
0
0
Kun Kuusankosken Lastentalon toiminta käynnistyi syksyllä 1951, kävivät Kymi-Yhtymä -lehden toimittaja ja valokuvaaja tutustumassa päiväkodin toimintaan. Lehtiartikkelin kuvauksen perusteella päiväkodin aamu alkoi aamuhartaudella, jonka jälkeen lapset jakaantuivat ”Mehiläisiin” ja ”Lemmikkeihin”. Molemmille ryhmille on omat huoneensa, jossa askarreltiin ja leikittiin. Välillä ulkoiltiin. Ruokailun jälkeen lapset nukkuvat päiväunet. Kotiin lapset pääsivät kahden ja neljän aikoihin.
Ruokailusta lehdessä kerrotaan tarkasti:
”Pian tulee päivän tärkein heti – aamiainen. Merkitsemme ruokalistan muistiin. Se sisältää valmiita voileipiä, maitoa, perunaa ja kastiketta, maksalaatikkoa, puolukkahilloa ja jälkiruuaksi marjakeittoa sekä putinkia. Se ei siis ollutkaan mikään vaatimaton ateria, jokin yksitoikkoinen perunakeitto ja voileipä. Joukko on myös sen näköistä, että kunnollisen ruokapöydän ääressä täällä on istuttu, eikä varmaan ruokahalussakaan ole ollut moittimista. Seimen lapset ovat järjestään kaikki pulloposkisia. Lastentarhalaisilla kasvojen piirteet ovat tietenkin jo enemmän muovautuneet – kaitakasvojakin on joukossa – mutta yhtään laihaa ruipeloa emme heidänkään keskuudessa nähneet. Onkin todettu, että kaikki lapset ovat tämän talon suojissa ollessaan lihoneet.”
 Lapset söivät ateriansa posliinilautasilta. Käytössä oli mm. Esteri Tomulan suunnittelemat ”Satuprinsessa” lautaset.
”Syönnin jälkeen lastentarhan kokopäiväosaston lapset kiipeävät juhlasalin yläpuolella olevalle sievälle parvekkeelle ja paneutuvat päivälevolle”
Lehdessä on kuva päiväunilla nukkuvista lapsista. Pieniä lapsia on Suomessa nukutettu päiväunilla ulkona jo 1920-luvulta lähtien arkkiatri Arvo Ylpön ohjeiden mukaisesti. Myös Lastentalon seimen lapset nukkuvat terveellisesti ulkoparvekkeella. Seimen päivärutiineihin kuului myös pienten vauvojen kylvettäminen, koska monissa perheissä hygieniaolot olivat vielä 1950-luvulla heikot.

 Toimittaja kirjoittaa lehdessä:
”Leikkikalut, joita näyttää olevan runsaanlaisesti ja pienet, sievät lastenkalustot antavat tälle pienokaisten puuhailulle aidon ympäristön. --- ”Leikkiminen on hauskinta”, vakuuttaa Lasse. ”Tuo tylppäkuono auto on paras leikkikalu”.
Olisiko kyseessä ollut tämä auto?

Tytöille oli nukkeja, joille päiväkodin työntekijät olivat tehneet vaatteita. Punaisissa nukenkehdoissa ja –sängyissä oli myös työntekijöiden tekemät vuodevaatteet, lakanat kauniisti nimikoitu kirjaimin LT.  Kuvan nuken mekko on valmistettu samasta kankaasta kuin päiväkodissa käytössä olleet lasten esiliinat.

Toimittaja kirjoittaa lasten askarteluhetkestä:
”Mehiläiset leikkaavat tylppäpäisillä saksilla postikortteja ja liimaavat kuvat paperiarkeille valmistaen siten itselleen kuvakirjoja”.
Tämä vanerinen kirja on todennäköisesti kuitenkin päiväkodin työntekijän valmistama. Mikä minusta tulee? Maanviljelijä? Arkkitehti? Liikennepoliisi? Mitähän näistä vuonna 1951 päiväkodissa olleista lapsista tuli isona?

Lähteenä on käytetty Kymintehtaan päiväkodilta saatujen tietojen lisäksi Kymi-Yhtymä lehden 8/1951 artikkelia Päivä uudessa lastentalossa.



Lehmänsarvia ja sianrakkoa

$
0
0
Entisaikaan ajateltiin, että ihmisen elinvoima sekä myös sairaudet ja taudit sijaitsivat ihmisen veressä. Tähän ajatukseen perustui kuppaus; kuppauksella parannettiin poistamalla ihmisestä paha ja sairas veri.  Kuppaaminen tehosi mm. päänsärkyyn, korva- ja hammassärkyyn, verenpainetautiin sekä niska- ja hartiasärkyihin. Kuppausta ajateltiin myös ennaltaehkäisevänä hoitona.  Moni kävi kupattavana muutaman kerran vuodessa, vaikkei kärsinytkään mistään vaivasta.
Kupparin työvälineitä olivat kuppaussarvet, kuppausveitsi ja sianrakko. Kuppauspaikkana oli sauna, sillä lämpö ja peseytyminen pehmitti ihoa ja sai veret liikkeelle. Toimenpiteenä kuppaus kesti yhdestä kahteen tuntia.

Kuppaussarvia käytettiin tavallisesti 10-20 kpl.  Kuppari asetti lehmän tai sonnin sarvesta valmistetut kuppaussarvet iholle kipeisiin kohtiin.  Sian tai lehmän virtsarakosta otetulla kalvolla peitettiin sarven yläpäässä oleva reikä.
Museon kokoelmissa oleva sianrakko on keltaista, ohutta, paperimaista ja haurasta materiaalia.
Kalvoon tehtiin pieni reikä, josta sarvea imettäessä ilma pääsi pois. Kun iho sarvien alla oli kohonnut, lyötiin kohouman keskelle haavat kupparinveitsellä. Tavallisesti veitsi oli kyläsepän tekemä. Veitseen liittyi uskomuksia: veitsi oli valmistusvaiheessa karkaistava naisen maidossa eikä kuppari saanut näyttää veistä kenellekään ulkopuoliselle.  
Sarvet asetettiin paikalleen ja ne täyttyivät vähitellen verestä ja tippuivat itsekseen pois, kun sarvi oli täyttynyt verellä. Paha veri oli vuotanut pois, kun vuoto haavoista tyrehtyi tai muuttui ”maitomaiseksi”.
Näitä Kuusankosken esinekokoelmaan kuuluvia kupparin työvälineitä on käyttänyt Kuusankosken Mäyrämäessä asunut Sohvi, joka kierteli kuusankoskelaisten saunoissa kuppaamassa ainakin vielä 1950-luvulla. Useimmiten kupparit olivat vanhoja naisia ja taito periytyi suvussa. Kuppaaminen on ollut kansanlääkintämuotona yleistä koko Suomessa, varhaisimmat tiedot kuppaamisesta ovat 1500-luvulta. Lähes joka kylässä on ollut kuppari.  Kuppaamisen yleisyydestä kertoo myös se, että kuppaussarvia on varmasti talletettu jokaiseen suomalaiseen kulttuurihistorialliseen museoon. Poikilo-museoiden kokoelmassa on kuppaussarvia Sippolasta, Valkealasta, Elimäeltä, Kuusankoskelta ja Kouvolasta.

Lähteenä on käytetty:  Tuovinen, Jane 1984: Tietäjistä kuppareihin. Kansanparannuksesta ja parantajista Suomessa. WSOY. Porvoo.

Elimäkeläinen velocipedi

$
0
0
Kirjastossa käsiini osui Tampereen museoiden julkaisu ”Velomania! Pyörällä halki aikojen” (2007), joka on aivan loistava kirja polkupyörän kehityksestä ja historiasta. Kirja sai minut tutkimaan tarkemmin Elimäen kokoelmaan kuuluvaa korkeapyöräistä polkupyörää, velocipedia.
Luettelointitietojen mukaan puisen pyörän on valmistanut torpparin poika Nestori Granqvist Elimäen Kukonojalta. Rautaosat on tehnyt iittiläinen, Kuuksossa asunut seppä Erik Saxelin.  Puupyörät on vahvistettu rautavanteella samalla tavalla kuin kärrynpyörät entisaikaan valmistettiin. Polkimet ja akseli ovat metallia.  Takapyörän halkaisija on 42 cm, etupyörän 137 cm.  Korkeutta pyörällä on 156 cm.
Polkupyörän valmistusaika on hieman arvailujen varassa. Nestori Granqvist oli syntynyt vuonna 1877. Vuonna 1976 Elimäen kotiseutumuseolla kävi vierailulla Nestorin veljentytär (s.1896), joka muisteli istuneensa pikkutyttönä pyörän satulassa Nestori-sedän taluttaessa pyörää. Todennäköisesti pyörä on valmistettu 1890-luvulla tai 1900-luvun alussa. Luettelointitiedoissa on maininta ”Ajettu mm. Haminan markkinoilla”. Tarkoittaako tämä, että pyörällä ajettiin Haminan markkinoille vai oliko pyörä Haminan markkinoilla ihmeteltävänä? 
Sukulaisten muistitiedon mukaan pyörä oli vielä 1920-luvulla Granqvistien omistaman Kuuselan talon riihen seinustalla. Talon Granqvistit myivät 1930-luvulla. Museolle pyörän on lahjoittanut naapuri, jolle pyörä on ehkä annettu tai myyty. Museon kokoelmiin pyörä saatiin vuonna 1958. Nykyään pyörää voi käydä ihastelemassa kesäaikana Elimäen kotiseutumuseolla.
Tiedot museoesineistä ovat joskus ristiriitaisia. Elimäen historia –kirjassa  on kuva kyseisestä pyörästä. Kuvatekstissä mainitaan, että pyörän kerrotaan kuuluneen Elimäen nimismiehelle J. U. Granqvistille. Tekstistä ei selviä, mistä tieto on peräisin. Nimismies Granqvist oli pyörän tekijän, Nestorin, serkku.
1890-luvulla perustettiin Suomeen polkupyöräklubeja ja järjestettiin kilpailuja. Vuonna 1895 Kotkan polkupyöräklubi, joka  oli perustettu 1894, järjesti Kouvolassa 40 km:n maantieajokilpailun. Kotkalaiset valitsivat kilpailun paikaksi Kouvolan ilmeisesti hyvien rautatieyhteyksien ja Salpausselän kankaita pitkin kulkevan maantien takia: kilpailussa ajettiin Kouvolasta Kaipaisiin päin ja samaa tietä takaisin.  Kilpailuun osallistui kuusi kilpailijaa. Matkan voitti Suomen ennätysajalla 1.19.39 turkulainen F. Nässling.
Lähteet:
Oksanen, Eeva-Liisa 1984: Elimäen historia.
Penttala, V.J  1950: Kouvolan Urheilijat 1900-1950.
Talvi, Veikko 1981: Kouvolan historia II.

Voikkaan tulipalosta 80 vuotta

$
0
0
Tasan 80 vuotta sitten oli kaunis, helteisen kuuma sunnuntai-päivä. Moni voikkaalainen oli viettämässä vapaapäivää järven rannalla.  Kello 12.25 alkoi tapahtuma, joka vaikutti monen ihmisen elämään ja muutti pysyvästi Voikkaan keskustaa.  Leipuri Ikäheimosen talon savupiipusta singonnut kipinä sytytti naapurin, V. Sillgrenin, ulkorakennuksen katon. Viidessätoista minuutissa palo oli levinnyt niin laajaksi, ettei paikalle ensimmäisenä saapunut Voikkaan tehtaan palokunta enää pystynyt tulta sammuttamaan. Paikalle kutsuttiin apuvoimia; Kymintehtaan, Kuusankosken sekä Kouvolan palokunnat olivat mukana sammuttamassa paloa. Keski-Suomen rykmentistä paikalle tuli 400 miestä, samoin paikalle tuli miehiä Utin lentoasemalta sekä Korian pioneeripataljoonasta. Yli 1000 miestä oli sammuttamassa liekkimerta. Asukkaat yrittivät pelastaa taloistaan mitä ehtivät.
Kouvolan Sanomat 11.7.1933 kuvailee tulipaloa näin:
”Klo 14 aikaan näkyi hirveä liekkimeri jo kymmen km:n päähän, savu sumensi taivaan ja aurinko paistoi paahtavasti. Sotilasosastot olivat parhaillaan kamppailemassa tulta vastaan ja paikallinen poliisikunta oli tarkoin saartanut paloalueen. Ihmisiä siitä ei laskettu läpi, mutta tuli ryöstäytyi jo tien yläpuoleisiin taloihin. Isoja, kaksikerroksisia taloja leiskui valtavina tulipatsaina, puhelin- ja sähköpylväitä sortui maahan, palokuntalaiset ja sotilaat hoipertelivat hirvittävän kuumuuden vallitessa ja puhelinlankaröykkiöiden keskellä pyörtymyksen rajoilla. Taistelu oli armoton. Äkkiä kuului ankara pamahdus, kun Kuusankosken Osuuskaupan bensiinivarasto räjähti.”
Sammutustyötä kuvaillaan helvetilliseksi:
”Kolmekymmentä taloa oli yhtaikaa tulessa, yhä uusia odotti sama kohtalo. Lehtemme edustaja sai sotilaita johtavalta upseerilta luvan mennä kiihkeimmän tulikamppailun keskeen, jossa miehet horjuivat ja helvetti tuntui nousseen maan päälle. Ympäriltä kaikui koko ajan tulen armoton pauhu, seinien ja kattojen sortuminen sekä ihmisten epätoivoiset huudot.”
Kolme tuntia kestäneen palon aikana tuhoutui 103 rakennusta, joista 41 oli liikerakennuksia. 71 perhettä, yli 300 ihmistä, oli kotia vailla.
Museon kokoelmiin kuuluu palokypärä ja –takki, joista kerrotaan, että viimeisen kerran niitä käytettiin Voikkaan suurpalon sammutuksessa. Kypärä ja takki ovat kuuluneet Voikkaan Sipinmäessä asuneelle Einar Virtaselle, joka tuli Voikkaan tehtaalle töihin 15-vuotiaana, vuonna 1920. Hän työskenteli mm. viilarina ja työkalujen hoitajana. Einar kuului myös Voikkaan tehtaan palokuntaan.
Tässä kuvassa on Voikkaan tehtaan palokunnan jäseniä vappuna 1926. Ehkä Einar on myös kuvassa, sillä kuva on alkujaan kuulunut Einarille.
Kokoelmiin kuuluu myös päiväpeitto, ”löystäkki”, josta on tieto, että sen on valmistanut vuonna  1907 voikkaalainen Ida Syrjänen ennen naimisiin menoa.  Luettelointitietojen mukaan päiväpeitto oli ainoita Idan esineitä, jotka säästyivät Voikkaan palosta.
Irtaimistojen pelastaminen oli palon aikana sekasortoista. Osa asunnoista oli lukittuja, olihan osa  asukkaista poissa kotoa joko vapaapäivää viettämässä tai kesälomalla. Ovet täytyi lyödä rikki ja tavarat siirrettiin mihin sattui.  Kouvolan Sanomat kuvaa:
”Useissa paikoissa seisoi ihmisiä tavaraläjiensä vieressä omaisuuttaan vartioimassa, pitäen hysteerisesti kiinni siitä, mitä tuhoutuneista kodeista oli enää jäljellä. Näytti niin kuin kukaan ei olisi käsittänyt todeksi sitä hirvittävyyttä, mikä oli tapahtunut.”
Voikkaan palosta tuli voikkaalaisten keskuudessa uuden ajanlaskun alku. Puheparteen vakiintui termi, niin ja niin monta vuotta palon jälkeen. Palon jäljet näkyvät edelleen Voikkaan keskustassa; suuri osa nykyisistä vanhoista rakennuksista on rakennettu vuoden 1933 jälkeen ennen sotia.
Voikkaalla toimineen elokuvateatteri Iltatähden elokuvakone pelastettiin osuuskauppa ”Kolmosen” pihamaalle.
Lähteet: Kouvolan Sanomien 11.7.1933 lisäksi Nikula, Ulla ja Seppänen, Kimmo: Voikkaa palaa 9.7.1933. Vellikuppi 2008. Kuusankoski-Seuran kotiseutujulkaisu 7.

Wadénin puhelin

$
0
0
Sippolan kotiseutumuseon näyttelyssä oli useita vuosia esillä seinäpuhelin.  Puhelimesta tiedetään lahjoittaja ja lahjoitusaika, mutta harmittavasti käyttäjä- ja käyttöpaikkatieto puuttuu. Siitä huolimatta puhelin on mielenkiintoinen. Puhelimessa on teksti:  Dan. Joh. Wadéns Eletriska Werkstad Helsingfors. Finska Patentet No 259.
Alexander Bell patentoi puhelimen vuonna 1876. Suomessa uudesta keksinnöstä innostui helsinkiläinen Daniel Johannes Wadén (1850-1930). Wadén työskenteli työuransa alkuaikana lennättimessä, ensin sähköttäjänä ja sitten mekaanikkona. Vuonna 1877 Wadén veti puhelinlinjan asunnostaan Yrjönkadulta Aleksanterinkatu 52:een, jossa toimi Suomen lennätinpiirin hallitus ja Helsingin aluekonttori, joka oli Wadénin työpaikka.  Wadén perusti oman sähköalan liikkeen vuonna 1876. Hyvin pian Wadén alkoi mainostaa myös puhelimia ja niitä valmistettiin liikkeen yhteydessä olevassa työpajassa. Wadén perusti Helsingin Puhelinyhtiön vuonna 1882. Yritys tunnetaan nykyään Elisa Oyj:nä.
Sippolan kotiseutumuseon puhelin on luettelointiedoissa ajoitettu vuosille 1880-1890. Elisan puhelinmuseon internet-sivuilta löytyvässä ”Vanhat seinäpuhelimet” koosteessa on kuva ja tiedot samantyyppisestä Wadénin puhelimesta vuodelta 1890. Puhelinmuseon tiedoissa kerrotaan, että Wadén valmisti puhelinmallia lähes samanlaisena jo vuodesta 1885. Pariisin maailmannäyttelyssä 1889 Wadénin puhelinmalli palkittiin ja Wadén lisäsi puhelimen posliinikanteen mitalin kuvan ja näyttelylogon. Sippolan kotiseutumuseon puhelimessa näitä ei ole.
Puhelimesta ja sen toimivuudesta kirjoitti nimimerkki Sakeus Haminan sanomissa 20.7.1897:
”Kyllä se on merkillinen laitos tuo telefooni tai kaukopuhelin, ei sitä kaikki miekkoset vaan ymmärräkään. Ja vielä on sillä sekin ominaisuus, että se huononee kuta vanhemmaksi se käy. Meidänkin kaupungissamme [Hamina] on aika laaja telefooniverkko, mutta kumminkaan minä puolestani ole kyllin tyytyväinen siihen… niin kyllä puhelimeen, mutta en koko keskusaseman hoitoon. Minä olen aika ahkera puhumaan ja sen tähden tiedän puhua niin kuin omia havaintojani. Kerrankin soitin, ei vastausta, pilpahutin toisen erän, ei vastausta, - tuumailin, siellä kai ollaan aamukahvilla – ja soittaa ränkkäsin kolmannen kerran oikein pitkään ja sitten sanottiin vähän kiukkuisen puoleisesti sentraali. Sanoin numeron ja odotin ”valmista”. Mutta sitä ei mulle sanotukaan, seison ja odotan väsymättä kotvasen, mutta ei vaan kuulu sentraalista ”valmis” sanaa. Äkämystyin ja soitin pitkään – ja kas kummaa, minut olikin yhdistetty juuri sinne, minne tahdoinkin. Lystiä tuokin.
--- Mielestäni on vallan sopimatonta, että yhtiö katsoo vain omaa parastaan ja koettaa kykyjensä mukaan lisätä suuria voittojaan eikä palkkaa useampia henkilöitä sentraaliin. Kyllähän sen arvaa, ettei siinä yksi ihminen ennätä kaikkialle vielä kun sitä on niin monet linjat hoidettavina. Olisi siis aivan välttämätöntä, että hankittaisiin lisää työvoimia, niin sitten puhujain ei tarvitsisi pitkälti odottaa. ”

Lähteenä  on käytetty:  Moisala, Rahko & Turpeinen 1977: Puhelin ja puhelinlaitokset Suomessa 1877-1977.  sekä Elisan puhelinmuseon internet-sivuilla julkaistut Jukka Laineen kirjoitukset Lisää tietoa museosta ja esineistöstä sekä Vanhat seinäpuhelimet.

Lentokoneen potkuri 1920-luvulta

$
0
0


Kokoelmiin kuuluu lentokoneen potkuri - onneksi ei koko kone. Museon tiedot eivät kerro, miksi ja kuka koneen potkurin on lahjoittanut. Kokoelmiin potkuri on päätynyt 1960-luvulla. Miten potkuri liittyy Kouvolaan vai liittyykö mitenkään? Tätä lähdin selvittämään muutama vuosi sitten, kun museossamme järjestettiin Kouvolan sotilashistoriaan liittyvä näyttely. 



Sisällissodan aikana Kouvolassa oli punaisten lentokenttä aivan rautatieaseman alapuolella sijaitsevalla pellolla. Huhtikuussa 1918 punaiset alkoivat raivata lentokentäksi Utissa sijaitsevaa hevosten kilpa-ajorataa ja koneet, joita oli kolme, siirrettiin Kouvolasta Uttiin. Sodan jälkeen kenttää alettiin heti kunnostaa Ilmailuvoimien tarpeeseen. Elokuussa 1918 Utissa aloitettiin lentokoulutus. Utista muodostui nopeasti 1920-luvun alussa ilmavoimien tärkein lentotukikohta. Mietin, mahtoiko lentokoneen potkuri liittyä jollain tavalla Utin lentokenttään. 

Potkurissa on useita eri merkintöjä. Kyljessä lukee Caudron C.60 No 29 ja toisella puolella on teksti: Clerget  130 H. V.  D. =2646. Lisäksi potkurissa on Suomen Ilmailuvoimien tunnus; sininen hakaristi valkoisen ympyrän sisällä. Tunnuksessa on kirjaimet I.V.L.

Koneen vaiheiden jäljille pääsin Suomen Ilmailumuseon ystävällisen henkilökunnan avustuksella. Sain tietoa potkuriin liittyvästä koneesta ja lähdekirjallisuudesta. 

Caudron C.60 oli ranskalainen alkeiskoulukone, joka oli käytössä Utissa, Santahaminassa ja Kauhavalla. Vuonna 1923 Ilmailuvoimille ostettiin 30 konetta Ranskasta. Myöhemmin, vuosina 1927-1928, 34 konetta valmistettiin Suomessa  Valtion Lentokonetehtaalla. Suomen Ilmailumuseon kokoelmiin kuuluu yksi näistä koneista. 

Kirjoista selviää, että kokoelmamme potkuri on peräisin yhdestä Ranskasta ostetusta koneesta, jonka rekisterinumero oli IE29 ja 7.5.1927 lähtien CA-29. Ilmailuvarikko vastaanotti ranskalaiset koneet vuosien 1923 ja 1924 aikana, CA-29 on vastaanotettu 17.10.1923. Ilmailukoulu on koneen ottanut käyttöönsä 31.1.1924. Koneella on jouduttu useaan kertaan onnettomuuteen, mutta kuolemaan johtaneita onnettomuuksia koneella ei tapahtunut. Korjattavana kone oli usein. Maaliskuussa 1924 kone on mennyt laskussa nokalleen Viipurissa. Kaksi vuotta myöhemmin, jälleen maaliskuussa, lentäjä on joutunut tekemään pakkolaskun jäälle Kotkan lähellä ja kone on osunut puuhun.
Kirjassa ”Utin koneet siipi maassa” (Vesen & Siiropää 2008) on kuvaus onnettomuudesta:

”Tiistai 23.3.1926 klo 13.30. Kone oli suorittamassa pitkänmatkan lentoa Santahamina-Utti-Santahamina. Paluumatkalla Utista moottori pysähtyi magneettovian takia. Kone rikkoutui pakkolaskussa mantereen suunnasta kapeaan merenlahteen Pyhtään Ängsvikin saaren  (Enviikinsaaren) pohjoispuolella noin 15 km Kotkasta länteen. Laskussa oikea alataso osui rannalla kasvaneen männyn latvaan kuuden metrin korkeudella. Rikkoutumiset olivat siksi vaikeata laatua, ettei rullaaminen jäätä myöten Kotkaan voinut tulla kysymykseen vaan lennolla mukana ollut mekaanikko purki koneen ja vei sen hevosella Kotkan rautatieasemalle.”

Viimeiseksi kone on ollut käytössä Ilmailukoululla Kauhavalla. Koneen viimeinen lento päättyi pakkolaskuun Kauhavan kentälle 30.5.1932. Lentotunteja koneelle kertyi 985 tuntia.  Kuudella Caudron C.60 -koneella lennettiin yli 1000 tuntia.

Caudron C.60 -koneissa oli Clerget-moottori. Jukka Raunion kirjassa ”Valtion Lentokonetehtaan historia” on kuvaus koneen käynnistämisestä. Kuvauksen perusteella koneen käynnistäminen oli aikamoinen näytelmä. Moottorin käynnistämiseen tarvittiin vähintään kaksi miestä, josta toisen tehtävänä oli kiskaista varsinainen käynnistäjä pois potkurin läheltä koneen käynnistyttyä.  Saattoi käydä niinkin, että kone karkasi ja meni nokalleen. Näin tapahtui Utin kentällä 28.9.1923 IE 22 –koneelle. Koneen potkuri särkyi.  Utista on viimeinen maininta Caudron C.60 –koneelle tapahtuneesta onnettomuudesta syksyltä 1928.

Onnettomuudet olivat yleisiä ja koneita jouduttiin korjaamaan usein. Vuoteen 1928 mennessä Ranskasta hankituista koneista 13 oli jo poistettu käytöstä. Viimeiset Suomessakin valmistetut koneet poistettiin käytöstä vuonna 1936.  

Lähteet:
Keskinen Kalevi, Partonen Kyösti & Stenman Kari 2005: Suomen Ilmavoimat I 1918-1927.
Keskinen Kalevi, Partonen Kyösti & Stenman Kari 2006: Suomen Ilmavoimat II 1928-1940.
Airio Pentti & Viinikainen Sakari 2011: Etulinjassa itään ja länteen. Kouvolan seudun sotilashistoria 1400-luvulta 2000-luvulle.
Raunio Jukka 2005: Valtion Lentokonetehtaan historia, osa I.
Vesen Jukka & Siiropää Heimo 2008: Utin koneet siipi maassa. Utissa toimineiden lentojoukkojen onnettomuuksia ja vaurioita 1918-1963.
Viewing all 41 articles
Browse latest View live